Risken för rabies ökar med husdjur från Ukraina

Risken för att få in rabies i Östergötland ökar när husdjur från Ukraina kommer hit. Exakt hur många djur som just nu är isolerade i väntan på antikroppsvar är oklart.

Flera veterinärer i Östergötland har kontrollerat djur från Ukraina. Andra har meddelat att de inte vill ha kontakt med ovaccinerade djur från landet, eftersom det kan äventyra arbetsmiljön i en redan hårt pressad bransch.

Flera veterinärer i Östergötland har kontrollerat djur från Ukraina. Andra har meddelat att de inte vill ha kontakt med ovaccinerade djur från landet, eftersom det kan äventyra arbetsmiljön i en redan hårt pressad bransch.

Foto: TT

Östergötland2022-04-15 06:00

Rabies är en dödlig virussjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Viruset smittar via bett eller genom att saliv kommer i kontakt med sår eller slemhinnor.

Rabies har inte funnits i Sverige sedan 1886, förutom enstaka fall som smittats utomlands. I och med flyktingvågen från Ukraina har frågan om hur vi säkerställer att inte få in sjukdomen i landet aktualiserats. Ukraina är ett land med förhöjd risk för rabies.

– Sjukdomen är inte vanlig i Ukraina, men landet har flera hundra fall av rabies hos djur varje år. Vissa år förekommer även fall hos människor, säger Andrea Ståhl, länsveterinär på Länsstyrelsen i Östergötland.

Just nu råder så kallat force majeure-undantag för sällskapsdjur som kommer med sina ägare från Ukraina. Det innebär att djur som inte uppfyller de stränga införselkraven ändå får komma in i Sverige.

Vid svenska gränsen ska djurägarna anmäla djuren till tullpersonalen eller veterinär på plats. 

– Men tullen har inte haft möjlighet att ta hand om alla djur. Därför har även en del kliniska veterinärer i Östergötland fått utföra kontroller.

Det finns även veterinärer i länet som tackat nej till att undersöka djur från Ukraina.

– Flera är bekymrad över sin egen arbetsmiljö. Ska man hantera djur som kan vara smittade bör man vara vaccinerad mot rabies, och säkerställa att djuret inte kommer i kontakt med andra.

undefined
Hund är globalt sett det djur som smittar mest, men andra vanliga smittkällor för rabies är räv, fladdermus, katt, varg och tvättbjörn.

Om ägaren inte kan bevisa att djuret är vaccinerat mot rabies ska djuret isoleras i väntan på svar på antikroppstest.

Exakt hur många djur som just nu hålls isolerade är oklart. Djurägarna kan ha fått muntliga direktiv från tullen. Jordbruksverket vet om sex djur som är isolerade i länet, men flaggar för att man ligger efter med registreringen. Hemisolering betyder att det endast är de som bor i hushållet som får komma i kontakt med djuret.

Om blodprovet visar att djuret inte är vaccinerat, eller för låg mängd antikroppar, så får djuret hållas isolerat i fyra månader. Om djuret är smittat av rabies avlivas det. En sådan händelse hanteras som en allvarlig smittsam sjukdom av Jordbruksverket och smittskyddsläkarna skulle i så fall bli inblandade.

Är det risk att det finns djur som inte är kontrollerade?

– Ja, tyvärr är det nog så att det finns flera djur i länet som inte har kontrollerats. Vi vet att ungefär fyra till tio procent av flyktingarna har med sig sällskapsdjur. Känslan är inte att så många kontroller har gjorts.

undefined
I Sverige vaccineras inte allmänheten mot rabies. Men i vissa yrken – till exempel veterinärer, viltvåradre och tulltjänstemän – kan vaccination ges i förebyggande syfte. På bilden pojken Yaroslav och hunden Bonya som flytt kriget.

Rabies är så gott som alltid dödlig när symptom börjat visa sig. Tidig behandling när man blivit smittad kan förhindra att sjukdomen bryter ut.

– Har man blivit biten, eller misstänker att man fått i sig rabies, ska man direkt tvätta området och uppsöka vården omedelbart, säger Andrea Ståhl.

Behöver man vara orolig för att rabies ska spridas i landet?

– Generellt sätt, nej. Frekvensen av rabies är så låg. De flesta av djuren som kommer är redan vaccinerade. Jag är inte orolig, men lite bekymrad. 

Andrea Ståhl påpekar att det är viktigt att ta kontakt med veterinär om djuret inte redan har kontrollerats i tullen.

– Jag tycker inte om tanken på att vi skulle få in en sjukdom i Sverige som vi är fria ifrån. Att vi inte har rabies innebär en rad fördelar. Som djurägare behöver man inte vara rädd att sin hund kan smittas av andra, och som människa kan man klappa okända hundar utan oro för att smittas. Det är en enorm frihet.

Djur från Ukraina

Jordbruksverket har huvudansvar för att rabies inte sprids i Sverige. Länsstyrelsernas uppgift är bland annat att sprida kunskap kring hur rabies ska hanteras av till exempel veterinärer.

Kontakta omedelbart veterinär om ett djur uppvisar symtom på rabiessjukdom, så som förändrat beteende, förlamning eller rörelsestörningar.

Om du blir biten av ett djur från Ukraina ska du tvätta såret noggrant och genast ta kontakt med sjukvården.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!