Risk för längre väntan på ambulans

De östgötska ambulanserna får allt oftare hämta och lämna patienter på sjukhus både inom länet och utanför. Det ökar risken för att det saknas ambulanser på hemmaplan, enligt ansvariga i ambulanssjukvården.

Ambulanserna i Östergötland får allt oftare åka till andra sjukhus vilket riskerar att skapa ambulansbrist i länet.

Ambulanserna i Östergötland får allt oftare åka till andra sjukhus vilket riskerar att skapa ambulansbrist i länet.

Foto: Tord Olsson

Östergötland2018-10-03 05:00

Allt fler östgötar transporteras till andra sjukhus, både inom Östergötland och till sjukhus utanför länet. Bakgrunden är att viss sjukvård har specialiserats till olika sjukhus och att allt fler vårdplatser stängs på grund av den stora sjuksköterskebristen.

Nu har ansvariga i ambulanssjukvården larmat ledningen inom Region Östergötland att det behövs en ekonomisk förstärkning.

– Den här typen av uppdrag har ökat och riskerar den ordinarie beredskapen. Om man har lägre beredskap så sjunker möjligheten att snabbt få ut ambulanser på brådskande uppdrag, säger Magnus Käck, verksamhetsutvecklare, inom den prehospitala vården i Östergötland.

Tjänstemannaledningen inom Region Östergötland har lyssnat och vill avsätta fyra miljoner kronor till ambulanssjukvården. I underlaget till hälso- och sjukvårdsnämnden skriver handläggaren att det redan inträffat händelser där ambulansbrist uppstått i Östergötland.

– Jag kan inte ange något konkret fall där det inte har funnits ambulans, det finns ambulanser i länet hela tiden, men det kan uppstå väntetider, säger Magnus Käck.

Hittills har inget akutfall drabbats av ambulansbrist. Det är framför allt planerade transporter, eller andra patienter som kan vänta, som får vänta längre. Antalet transporter mellan sjukhus inom Östergötland har ökat med 20 procent under 2017 och 2018. De fyra miljonerna beräknas ge en utökning med 80 ambulanstimmar per vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!