Jägareförbundet bedömer att det finns runt 300 000 vildsvin i Sverige, varav 30 000 i Östergötland. Varje år skjuts nästan vart tredje svin – ändå är den långsiktiga trenden att vildsvinen blir allt fler.
Variationerna är rätt stora år från år. Hårda vintrar decimeras stammen, år med god tillgång på föda föds fler kultingar. Framför allt verkar det vara tillgången på ekollon som har betydelse.
– För fem år sedan var det ett väldigt bra ekollonår och året efter exploderade stammen. Innan det hade vi haft ett par kalla, snörika vintrar och stammen hade gått ner, så vi var inte riktigt beredda. Det dröjde till hösten innan vi märkte vad som hänt, berättar Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent i Östergötland.
2016 blev det på nytt ett extremt bra ekollonår. Den här gången är jägarna förberedda, menar Benny Nilsson.
– Jägarna har också blivit mycket skickligare på att jaga vildsvinen. Det gäller att samarbeta över stora områden. Hellre färre jakter där man är effektiv än många jakter, där man skjuter enstaka svin men mest skrämmer dem.
Vildsvinen anses vara helt ofarliga för människor, men orsakar stora skador för lantbruket. Enligt ny forskning på lantbruksuniversitetet i Uppsala kostar svinens bökande mellan 600 och 700 miljoner kronor om året för svenska bönder. 42 700 ton spannmål förstördes av vildsvin år 2014, enligt Statistiska Centralbyrån. Vete, havre och ärter är favoriter.
– Men min känsla är att de problemen minskat. Lantbrukare och jägare har blivit bra på att samarbeta. Svinen är flockdjur och de är läraktiga. Skjuter man ett vildsvin på ett fält, så håller sig de andra borta därifrån, säger Benny Nilsson.
Trafikolyckor är en annan baksida med den växande vildsvinsstammen. 2016 rapporterades 325 vildsvinsolyckor i Östergötland, ett nytt rekord. Det är mer än dubbelt så många som älgolyckorna (156), men betydligt färre än kollisionerna med rådjur (2 333) och dovhjort (684).
Alltför frikostig utfodring av vilt har diskuterats livligt på sistone och anses av många ligga bakom ökningen av vildsvinsstammen. Men Benny Nilsson håller inte med.
– Ren utfodring är ovanligt nuförtiden. Det som görs är åtling, det vill säga att jägarna matar djuren för att locka dem till sig.
Vildsvin är förstås inte bara ett problem. Till exempel gynnar bökandet spridningen av många växtarter och svinen äter skadegörande insekters larver och puppor.