26 östgötar smittades i fjol av den fästingburna sjukdomen TBE. Det är tio fler än det tidigare rekordåret 2013 och smittan verkar nu finnas i hela länet.
– Östergötland är klassat som ett risklän för TBE. I Stockholm och Sörmland är det framför allt kusten och skärgården som är drabbade, men det gäller inte här hos oss, konstaterar smittskyddsläkare Britt Åkerlind och visar på kartan där nästan samtliga fall registrerats i inlandet, från Österbymo i söder till Rejmyre i norr.
Statistiken visar att TBE ökar i hela landet, men det är inte säkert att det stämmer.
– Det kan också handla om att vi är mer uppmärksamma på TBE nu och att det därför är fler primärvårdsläkare som tar proverna, säger Åkerlind.
Mörkertalet tros vara stort. Vissa smittade har nämligen lindriga eller inga symptom alls och får därför ingen TBE-diagnos. Andra blir allvarligt sjuka och kan få men för livet, som trötthet och minnesstörningar. I enstaka fall leder TBE till döden.
– I de fallen har det handlat om äldre människor. Jag har aldrig sett att barn, unga eller medelålders avlidit av TBE, säger Britt Åkerlind.
Det finns ingen medicin som hjälper mot TBE. Däremot går det att vaccinera sig, och den som vill ha ett skydd i sommar bör ta den första sprutan nu.
Man tar sammanlagt tre sprutor det första året, sedan en efter tre år och därefter vart femte år. De som är över 50 ska ha en extra spruta, något som är nytt för i år – tidigare drogs gränsen vid 60.
Sprutorna kostar runt 350 kronor styck. Det har höjts röster för TBE-vaccinet ska vara gratis och ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet – något som är fallet i Österrike, ett land som är hårt drabbat av TBE.
– Det är inte en fråga som är aktuell i Folkhälsomyndigheten just nu. Men det kan mycket väl bli det, om det visar sig att ökningen fortsätter, tror Britt Åkerlind.
Region Östergötland råder alla som är mycket ute i skog och mark att vaccinera sig – om de vet att de brukar dra på sig fästingar, .
– Det är så olika. Vissa personer verkar aldrig få fästingar, hur mycket de än är ute.
De flesta som drabbas av TBE är män, 69 procent i fjol. Varför det är så vet man inte riktigt.
– Jag tror att de helt enkelt är ute i skogen mer. Det kan också handla om att män och kvinnor har olika kroppsdofter, men det har man inte kunnat visa, säger Britt Åkerlind.
Mer information om vaccinet finns på 1177.se