Under året har nivåerna i många svenska sjöar och vattendrag fortsatt sjunka. I Vättern var nivån i början av december mer än två decimeter lägre än normalt, enligt SMHI. För att hitta så låga siffror behöver man gå tillbaka ända till 1977.
– De sex stora sjöarna är under varningsnivå. Det är den gräns vi går ut med när det är höga vattenstånd, säger Sara Sofia Asp, vakthavande hydrolog på SMHI.
Anledningen till att sjöarna inte har fyllts på som brukligt är det regn- och snöfattiga 2016.
– Det beror på nederbörden, naturligtvis. Under hela året kan vi se en mindre nederbörd i stora delar av landet, ungefär 80 procent av det normala, säger Sara Sofia Asp.
Under hösten brukar nivåerna i sjöar och vattendrag annars vanligtvis stiga. Men i år har vattenståndet från i somras, då stora delar av Götaland märkte av en brist på vatten, istället fortsatt att sjunka till mycket låga nivåer.
Men det är svårt att ge en prognos om när sjöarna åter är tillbaka på normala nivåer, menar SMHI. När det infallit en ihållande period av torka tar det lång tid för större sjöar eller sjörika områden att återhämta sig. Mindre vattendrag och områden utan stora sjöar återgår dock till normala nivåer snabbare. Allra längst tid tar det för stora grundvattenmagasin.
– För att kompensera måste det komma mer nederbörd senare, säger Sara Sofia Asp, vakthavande hydrolog på SMHI.
Konsekvenserna blir att växtligheten avtar och ger effekt i mark och sjö, skriver SMHI på sin hemsida. De mer synliga reaktionerna för människan är samtidigt att strandlinjen förflyttas. Men de låga vattennivåerna har också påverkat infrastrukturen i form av störningar i båttrafiken i framförallt Vänern och Hjälmaren.