Reklam vid E4 saknar tillstånd

Mängden reklamskyltar längs E4 har exploderat de senaste åren. De kan se ut nästan hur som helst, men gemensamt för i stort sett alla är att de saknar tillstånd.

Foto: Peter Jigerstrom

Östergötland2016-05-06 07:30

Man ser dem numera överallt, ombyggda bilar eller släpvagnar med stora plakat på, hemmasnickrade träkonstruktioner, jättelika budskap på ladugårdsväggar eller specialbyggda mobila skyltvagnar.

Reglerna för att sätta upp en reklamskylt är inte helt enkla och det är flera myndigheter som är inblandade. I flera fall ska de olika instanserna var för sig ge sitt medgivande.

Tillstånd söks hos länsstyrelsen, såvida inte skylten ska stå i själva vägområdet (i princip innanför viltstängslet) för då är det Trafikverkets ansvar, eller om det är inom detaljplanelagt område för då krävs bygglov från kommunen.

Utanför vägområdet gäller två olika lagar: Väglagen gäller inom 50 meter utanför vägområdet och skyltlagen gäller överallt. De flesta reklamskyltarna längs E4 behöver alltså tillstånd enligt båda lagarna.

Fredrik Gustafsson är jurist på länsstyrelsen med ansvar för bland annat skyltärenden. Enligt honom är det ytterst få reklamskyltar på gärdena längs motorvägen som har tillstånd, i stort sett är det de så kallade kommunskyltarna som är lagliga. De anses innehålla samhällsinformation, men kan även ha kommersiella budskap.

– Att skylten står på en vagn gör inte att den är tillståndsfri, säger han.

En tillfällig skylt kan undantas från tillståndskravet enligt skyltlagen, dock inte enligt väglagen.

– Det kan till exempel vara en skylt som informerar om ett evenemang och som sätts upp i samband med detta. Men exakt hur länge den får sitta uppe finns inte angivet i lagtexten. Det blir en bedömningsfråga, säger Fredrik Gustafsson.

En av många nya reklamskyltar som dykt upp gör reklam för besiktningsföretaget Besikta.

Har ni tillstånd?

– Det utgår jag ifrån. Vi tar hjälp av en reklambyrå, säger Daniel Hjortström, marknadschef på Besikta.

Är det förenligt med er företagsprofil att ha reklam intill vägen, med tanke på att ni är i trafiksäkerhetsbranschen?

– Vi tycker att det är en bra plats för våra kunde är ju bilister och vårt budskap är "kör säkert".

Daniel Hjortström jämför med andra trafiksäkerhetsbudskap längs vägen. Han nämner en tysk kampanj på autobahn som varnar för mobilsamtal i trafiken.

Länsstyrelsen har inte fått in någon ansökan från företaget Svensk släpvagnsreklam AB som Besikta anlitar (se artikel här intill). Över huvud taget får man in ytterst få ansökningar, enligt Fredrik Gustafsson.

Kommer det en ansökan skickas den på remiss till berörda myndigheter innan beslut kan tas.

Tillsynen av skyltar utanför vägområdena ligger dock inte på länsstyrelsen, utan på kommunerna.

Om någon skulle anmäla en skylt inleder kommunen ett tillsynsärende. Man åker ut och inspekterar, koordinatbestämmer platsen och kollar vem som satt upp skylten och vem som är mark- eller fastighetsägare. Sedan rapporterar man till länsstyrelsen.

– Vi bedriver ingen uppsökande verksamhet. Det finns det inte resurser till, säger Magnus Petersson, stadsbyggnadschef i Mjölby.

Han beskriver processen som en katt- och råttalek. Innan det kommit till ett föreläggande om att ta bort skylten har den flyttats och står på ett nytt ställe. Eftersom skyltarna är mobila är det hur lätt som helst att komma undan, menar han.

– Det hade kanske varit bättre att det var länsstyrelsen som skötte tillsynen, menar Magnus Petersson, som själv noterat hur släpvagnsreklamen ökat längs E4.

Han tror att enda sättet att komma åt problemet – om det är ett problem – är att allmänheten anmäler skyltar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om