Regionen: Ytterligare en med covid-19 avliden

Region Östergötland uppgav på onsdagen att ytterligare en person med covid-19 har avlidit. Ytterligare nio personer har samtidigt bekräftats vara smittade.

Drygt 4 000 personer i Östergötland har hittills konstaterats smittade av coronaviruset.

Drygt 4 000 personer i Östergötland har hittills konstaterats smittade av coronaviruset.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-09-09 12:17

Sedan utbrottet började har 284 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Östergötland. 

Antalet smittade personer som är i behov av vård fortsätter att hålla sig på en stabilt låg nivå. På onsdagen vårdades fem smittade personer på sjukhus i länet – två på Universitetssjukhuset och tre på Vrinnevisjukhuset. På tisdagen vårdades fyra smittade på sjukhus i länet. 

Sedan utbrottet började har 4 031 personer testat positivt för covid-19, vilket innebär en ökning med nio personer sedan tisdagen. För närvarande låter mellan 500 och 600 östgötar testa sig varje dag. Det stora intresset för att testa sig tros hänga samman med att många har förkylningssymtom och vill försäkra sig om att de inte bär på coronaviruset. Men det är endast ett fåtal av de som testas som konstateras vara smittade av coronaviruset.  

– Det är ungefär en procent av alla som testar sig som har covid-19. Det är en oerhört liten andel. Samtidigt ska vi komma ihåg att det är förenat med stora kostnader att testa så här många varje dag, sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind i en intervju på tisdagen.   

På onsdagen gick Region Östergötland ut med ett pressmeddelande där man avråder föräldrar från att låta testa snuviga barn. Detta eftersom sannolikheten för att barnen har covid-19 bedöms vara låg. 

Varje så kallat PCR-test kostar 1 200 kronor – en kostnad som staten står för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!