Sedan 2015 pågår ett nationellt arbete med att införa så kallade standardiserade vårdförlopp (SVF) för att förbättra väntetiderna. Det handlar bland annat om att göra jämlika utredningar och att behandling av cancer ska inledas inom en viss angiven tid. Målet är att 80 procent av alla patienter med cancer som utretts inom ett SVF ska starta behandling inom den angivna tiden.
Region Östergötland har infört standardiserade vårdförlopp för alla cancerdiagnoser som man på riksnivå listat bör ingå SVF. Regionen har byggt upp en utredningsenhet för samordnad cancerutredning. Men trots det är väntetiderna inom cancervården för långa, något som även regionens revisorer påpekat i en rapport.
– Vi ser att vi inte kommer väl ut när det gäller standardiserade vårdförlopp och att östgötarna får vänta alldeles för länge på vård och att vi skiljer ut oss på ett negativt sätt i jämförelse med övriga landet, säger Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.
Cancervårdens väntetider togs upp på onsdagens sammanträde i regionstyrelsen där ett beslut togs om att ge regiondirektören Krister Björkegren i uppdrag att ta reda varför Östergötland sticker ut i Sverige.
– Några exempel är att ta fram en förstudie och utvärdera vad som fungerar bra och mindre bra i dagsläget och utifrån det komma med förslag på åtgärder. Det kan röra sig om behov av tydligare organisation, bättre registrering och kodning. Sedan finns det brist på vissa nyckelkompetenser inom mottagning, diagnostik och operation, säger Kaisa Karro.
Moderaterna och Kristdemokraterna stöttar initiativet men passade på att få in gemensam protokollanteckning som visar att Östergötland ligger i botten när det gäller SVF.
– Vi har haft problem under en längre tid, säger Marie Morell (M), oppositionsråd. Jag upplever inte att vi har fått någon bra förklaring till varför vi ligger så mycket efter. Däremot vet jag inte riktigt vad det är man ska göra konkret. Det var ett ganska knapphändigt underlag på onsdagen och det var därför vi lade en protokollanteckning som visar hur illa det faktiskt är ställt.
Skillnaderna är också stora inom Östergötland beroende på vilken diagnos man vårdas för, enligt M och KD. En skillnad som även finns nationellt.
När det gäller överlevnad efter cancer ligger Östergötland desto bättre till.