Regionens upphandlingsverksamhet får underkänt på flera punkter av sina egna revisorer.
Det handlar både om rutiner, dokumentation, ansvarsfördelning och uppföljning av tecknade avtal.
Granskningen visar bland annat att Region Östergötlands verksamheter köper in varor som egentligen skulle ha köpts in av regionens upphandlingsverksamhet.
Enligt regionens regelverk får verksamheterna själva göra enstaka inköp upp till 100 000 kronor. När kostnaden överstiger det ska upphandlingsenheten kopplas in.
Men även om reglerna finns ute i verksamheterna verkar långt ifrån alla känna till vad som gäller. Likaså är det otydligt vem som har ansvar för vad och vem som ska följa upp att de avtal som har tecknats med leverantörer följs.
– Upphandlingsarbetet faller mellan stolarna, från upphandlingen är genomförd tills avtalet är avslutat, sade Anders Senestad (M) revisionens ordförande, vid presententationen av revisionens granskningsrapport vid regionfullmäktige på tisdagen.
Otydliga ansvarsområden tillsammans med en rådande resursbrist inom upphandlingsenheten ökar risken för att verksamheterna gör otillåtna direktupphandlingar som bryter både mot lagen om offentlig upphandling och mot regionens egna riktlinjer.
Revisorerna har gjort ett 80-tal stickprov på direktupphandlingar som överstiger 100 000 kronor inom fyra sjukvårdsområden: Diagnostikcentrum, Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård, Sinnescentrum samt Centrum för medicinsk teknik.
– Det görs en hel del köp utanför avtal och verksamheten känner att det inte är tydligt vilka rutiner och regler som finns, sade Anders Senestad.
Sammanlagt har de fyra enheterna gjort inköp för 177 miljoner kronor. Av dessa var 48 miljoner kronor inte dokumenterade i enlighet med svensk lag.
– Det handlar väldigt mycket om medicinteknisk utrustning, sade Anders Senestad.
Revisorerna har även intervjuat 15 tjänstemän vid upphandlingsenheten och valda produktionsenheter som vittnar om att direktupphandlingar inte alltid görs inom lagen och regelverk.
Revisionen visar dessutom att genomförda upphandlingar inte följs upp systematiskt, vilket är en allvarlig brist eftersom regionen då heller inte har kontroll på om leverantörerna följer avtalen när det till exempel handlar om pris, produkt, rabatter.
Det är inte första gången som regionen får underkänt på upphandlingsfronten. Liknande revisioner gjordes 2013 och 2015.