Rådet: Välj inte de här lösenorden

Hur säkert är ditt lösenord? Inte särskilt, om du skriver det "123456". Tänk om. Helt.

Du kan inte ha vilket lösenord som helst om du ska vara säker.

Du kan inte ha vilket lösenord som helst om du ska vara säker.

Foto: Magnus Andersson

Östergötland2016-11-26 19:00

Myndigheten för samhällskydd och beredskap har ett antal tips som du kan titta närmare på för att på ett mer säkert sätt skydda dina internettjänster, privata konton och personuppgifter.

Oron för att få sina konton hackade har vuxit den senaste veckan, sedan miljontals svenska konton hackats och lösenord lagts upp på nätet – helt öppet för vem som helst, vilket SVT uppmärksammat i sin tjänst på nätet.

Har du tänkt byta ditt lösenord, men svårt att välja rätt kombination? Då har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ett antal tips som kan hjälpa dig.

En viktig detalj är att låta lösenordet innehålla en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Då höjer du säkerheten och minskar risken för att en utomstående kan lista ut det. 12 tecken är en bra längd för ett lösenord.

− Ett bra sätt att skydda sig är att ha många olika lösenord och inte använda samma lösenord på flera olika webbtjänster och var extra noga med lösenord till e-postkonton och dina sociala medier, annars finns det risk att bli utsatt för olika typer av bedrägerier, säger Robert Jonsson, expert på cybersäkerhet, enligt MSB:s hemsida.

Undrar du vilka ord som

Tänk så här:

Här är ett antal tips från MSB på hur du bör tänka när du skapar ett lösenord.

Sätt ihop tre slumpmässiga ord tillsammans med siffror, specialtecken, stora och små bokstäver. 12 tecken är en bra längd för lösenordet.

Välj inte ett lösenord som kan kopplas till dig som person. Använd dig inte av din bils registreringsskylt, din hemadress eller ditt personnummer.

Använd inte samma lösenord till flera konton. Ha olika lösenord till olika konton och byt regelbundet ut lösenorden.

Använd inte vanliga ord som ”sommar” eller kombinationer som ”qwerty” (tecken i en följd på tangentbordet). Du ser fler dåliga exempel på lösenord nedan.

Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon annan.

Ge aldrig någon annan dina koder till din internetbank. Ingen annan än du behöver känna till dem, då det är tekniskt omöjligt för någon annan att logga in på sin bank med dina koder.

Använd en lösenordshanterare, en programvara/tjänst som skapar och lagrar komplicerade lösenord för att få till unika och svårgissade lösenord.

Tänk inte så här:

Interstiftelsen i Sverige, IIS, har listat 25 vanligt förekommande lösenord i Sverige. Tipset: Använd inte något av dessa lösenord. De är allt annat än unika.

123456

12345

knulla

qwerty

666666

hejsan

stilet

123456789

12345678

password

mamma

volvo

sommar

hejhej

niklas

bajskorv

gnaget

artto

kungen

kalle

sverige

general

kalleanka

kuken

123123

cocacola

Källor: MSB och Internetstiftelsen i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om