Östergötland har flest hönor i hela landet, 1,75 miljoner år 2016. Dessa hönor producerar ägg som hamnar på våra tallrikar.
Branschorganisationen Svenska ägg har förr haft olika riktlinjer och program för att se till kvalitén hos dessa ägg, men nu har en certifiering tagits fram, som lanserades under fredagen, äggets dag.
– Vi har kvalitetssäkrat produktionen i alla led och kan garantera att man uppfyller vissa krav. Förr uppfyllde många kraven, men inte alla, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska ägg.
Dessa led är avel, kläckeri, uppfödare, producent, packeri och foder. Bland annat finns det krav på att antibiotika inte ska användas, att näbbtrimning inte får ske och att minst en person per företag har genomgått en grundutbildning hos Svenska ägg.
– Vi vill visa för konsumenterna att svenska ägg är bättre, och vi vill kunna garantera kvalitén. Det finns bland annat ett omsorgsprogram som ska se till att djuren mår bra och har en bra miljö att bo i.
Mellan 80 och 85 procent av Sveriges totala produktion är certifierad och i dagsläget det är främst de större packeriföretagen som anslutit sig. Men för att veta om ägget är certifierat räcker det inte med att titta på förpackningen.
– Man måste lyfta på locket och titta efter rosa checken, säger Astrid Lovén Persson.
Lanseringen av rosa checken firades under fredagen med ägglunch och informationsträff på Vreta Kluster utanför Ljungsbro.
– Det var jättetrevligt, många ställde bra frågor, säger Astrid Lovén Persson.