Efter att deras son tragiskt avled under ett handräckningsärende för två år sedan har Jörgen Andersson och Eva Christensson ägnat mycket tid och engagemang för att försöka förbättra vården för psykiskt sjuka.
Ett medborgarförslag ledde tidigare i år till att de första stegen mot en psykiatriambulans i Östergötland togs.
Men utredningen fick sedan pausas. Malin Häger Nordlander, enhetschef på regionens hälso- och sjukvårdsenhet, uppger i ett mejl att arbetet inte kunnat genomföras som planerat på grund av pandemin.
"Hela ärendet är tyvärr försenat", skriver hon.
Jörgen Andersson har förståelse för att regionen måste lägga resurser på coronasituationen. Samtidigt vill han inte att frågan om psykisk ohälsa ska glömmas bort.
– Det är inte så att problemet har försvunnit. Jag hade önskat att det här arbetet skulle ha kunnat pågå parallellt, säger han.
I Region Stockholm har den så kallade PAM-enheten (Psykiatrisk Akut Mobilitet) fått flera priser sedan den började användas för fem år sedan.
Den anses ha förbättrat kvaliteten på akuta psykiatriska bedömningar utanför sjukhusområdet.
– Psykiatriambulanser borde finnas överallt. Det är solklart för mig. Du ska få lika bra hjälp oavsett om du brutit benet eller hjärnan, säger Jörgen Andersson.
Enligt Helena Balthammar – regionråd och förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden – har utredningsarbetet nu återupptagits. Man hoppas kunna ta ett beslut i frågan i början av nästa år.