Polisens råd: Tro inte på samtalen

Öppna inte dörren – och lite inte på vad de säger. Efter fyra nya bedrägeribrott mot äldre varnar polisen boende i den västra länsdelen.

Polisens presstalesperson Monica Bergström.

Polisens presstalesperson Monica Bergström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Lars Hedelin/polisen

Östergötland2019-08-12 11:27

Fyra gånger om på söndagen fick polisen samtal om misstänkta bedrägeribrott riktade mot äldre. I tre fall av dem bor brottsoffret i Mjölby, vid det fjärde är brottsplatsen Motala.

Innehållet i polisens anmälningar är i stort sett detsamma i samtliga fall. I två av fallen ska brottet ha inletts med ett telefonsamtal.

– Någon har ringt till drabbade, påstått sig vara från banken eller en säkerhetsavdelning av något slag och att någon skulle besöka henne för att hjälpa personen med hennes bankkort, förklarar polisens presstalesperson Monica Bergström.

En person ska snart ha dykt upp och velat få tillgång till personens bankkort, men i båda fallen vägrade brottsoffret att lämna ifrån sig det innan personen försvann.

I ett tredje fall ska två män ha knackat på – och trängt sig in i – en bostad tillhörande en kvinna i Mjölby. Männen ska därefter ha tvingat av kvinnan smycken, kontakter och kvinnans bankkort innan de försvann. I det fjärde fallet ska en kvinna i Motala ha fått besök av en man som, precis som i de första fallen, ska ha påstått sig vara från banken. Kvinnan fick förklarat för sig att någon försökt ta ut en större summa pengar från hennes konto och lämnade därför ifrån sig både bankkort och kod för att få hjälp, varefter mannen försvann.

De första fallen utreds som försök till bedrägeri, det tredje som grov stöld och det fjärde som bedrägeri.

– Det är ett oerhört nedrigt brott, säger Monica Bergström och förklarar att brotten liknar den rad av tidigare brott som polisen under den senaste veckan fått samtal om från Jönköpingstrakten, Mjölby och Vadstena.

Samtliga har riktats mot människor mellan 80 och 100 år.

– Någon har tagit sig till deras hem, för att lura dem. Gärningspersonerna har spelat på deras godhet för att lura dem.

Polisen har ett tydligt råd, för att minska risken för att brott som dessa fortsätter att ske: Tro inte på den som ringer och påstår sig jobba på bank och som vill lösa saker via telefon eller via hembesök.

– Bankerna jobbar inte på det sättet. En bank ringer aldrig och ber dig om uppgifter via telefon.

Vad ska man göra?

– Lämna aldrig ut några uppgifter via telefon, lämna aldrig ifrån dig dina bankuppgifter till andra och logga aldrig in på din bank på uppmaning av någon annan.

Det kan hända att personer som ringer upp ger dig ett nummer som du uppmanas ringa för att lösa de problem som påstås ha uppstått.

– Lita inte på detta. Lägg på luren och ring alltid upp din bank själv, via deras växel och ställ dina frågor den vägen, säger Monica Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om