Videon är inte längre tillgänglig
Lika säkert som julskinka på julafton är det att ficktjuvarna dyker upp i julhandeln. Mycket folk i butiker gör att blir trångt och lätt för ficktjuven att försvinna i mängden. Många är ofta lite stressade i julhandeln och då minskar uppmärksamheten.
På många orter kommer poliser att vara synliga i centrumkärnor och köpcenter för att avskräcka eventuella gärningsmän.
- Vi vet att trängsel medför ökat antal fickstölder. Därför vill vi göra människor uppmärksamma om detta och även ge tips om hur man kan minska risken att utsättas, säger Michaela Lingeby Setterberg, gruppchef ordningspolisen i Linköping.
Det finns en hel del man kan göra för att försvåra för ficktjuven. Här är några enkla tips från polisen:
• Förvara plånbok och mobiltelefon i stängd ficka.
• Var diskret med pengar, bankkort och mobiltelefon.
• Skydda din kod och förvara den ALDRIG tillsammans med ditt kort.
• Var vaksam mot ovanligt närgångna personer.
• Lämna inga synliga saker i bilen, även en tom stängd väska kan locka till inbrott.
• På restauranger och caféer, häng inte en jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.
Här listar polisen sju vanliga sätt som tjuvarna använder:
1.Karttricket – flera gärningsmän hjälps åt: en frågar brottsoffret om vägen och distraherar denne. Under tiden stjäls mobiltelefoner, plånböcker och andra värdeföremål. Detta modus tillämpas även på stora parkeringsplatser, då brottsoffren just låst upp sin bil och lagt in sina inköp. I samband med detta kan även kapitalvaror försvinna.
2.Senapstricket – en gärningsman ”drullar” med någon form av kletig föda och kladdar ner brottsoffret. Därefter vill gärningsmannen hjälpa till att torka bort kletet och därmed distraheras brottsoffret och värde saker kan stjälas.
3.Betalningsspanaren – när brottsoffret betalar sina varor med kort spanar gärningsmannen i närheten för att se koden. Därefter tillämpas lämpligt modus för att komma över kontokortet. Så fort som möjligt länsas kortet på pengar i närmast bankomat.
4.Växlingstricket – under förespegling att man behöver växel närmar sig gärningsmannen företrädesvis äldre ensamma brottsoffer och ber om hjälp. När brottsoffret tar fram sin plånbok ”hjälper” gärningsmannen till och förser sig med kontanter och kontokort, inte sällan i samband med spaning vid kassan för att memorera koden till kortet.
5.Obevakade väskor och kassar i samband med mat- och dryckespauser i shoppingen. Gärningsmännen sveper runt i restauranger och näringsställen och tar tillfället i akt då väskor och kassar står öppet exponerade.
6.Kundvagnar som för ett ögonblick lämnas obevakade med handväskor lämnade kvar blir föremål för snabb länsning.
7.I samband med kvällsbesök på restauranger då brottsoffret är förfriskad i olika grad ökar risken för fickstölder av exempelvis mobiltelefoner. Det kan ske inne på restauranger och klubbar, men också när man lämnar. Förvaringen av mobiltelefoner spelar in; bakfickan på byxor, ytterficka i ytterplagg och i öppna väskor underlättar för gärningsmannen.