Polisen om åtta-regeln: "Nu måste alla ta sitt ansvar"

Beskedet om att sänka maxantalet i folksamlingar från 50 till åtta innebär nya arbetssätt för polisen, som dock ser att mer resurser kan läggas på brottsbekämpning.

Polisen ska från och med den 24 november upplösa sammankomster och tillställningar med fler än åtta personer.

Polisen ska från och med den 24 november upplösa sammankomster och tillställningar med fler än åtta personer.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2020-11-17 21:00

Under måndagen meddelade regeringen att de vill sänka gränsen för allmänna sammankomster till max åtta personer från och med den 24 november. Liksom med 50-gränsen faller ansvaret på polisen att upplösa sammankomster och tillställningar som har fler än det tillåtna antalet. Arrangörer av sådana evenemang (som demonstrationer, danstillställningar och idrottsarrangemang) kan lagföras för brott mot ordningslagen.

Kristian Malzoff, operationsledare för polisens coronastab i Region öst, tror att det nu blir svårt för nattklubbar att hålla öppet, men reagerar framförallt på inskränkningen av demonstrationsfriheten.

– Jag måste ändå säga att det är en historisk inskränkning. Demonstrationsfriheten är ändå en så pass viktig grundlagsskyddad rättighet, säger han.

– Men det här visar ju att hur viktigt det är att minska smittspridningen.

Sedan 50-personersgränsen infördes i mars har polisen i Östergötland inte haft något större jobb med att upplösa samlingar, berättar Kristian Malzoff. Sånär som på en del bilträffar under våren har polisen knappt behövt upplösa några stora arrangemang – folk verkar har skött sig och ställt in. Han tycker dock att den nya lagen är viktig ändå.

– Den visar på en skärpa: nu måste alla ta sitt ansvar, säger han och påpekar att det ändå funnits större arrangemang med exempelvis studentfester i Linköping.

Lagskärpningen sänder en tydlig signal, menar han.

– Det här är inte någon uppmaning, utan hårda, tvingande bestämmelser.

Under onsdagen ska polisen diskutera hur de ska förhålla sig till den nya maxgränsen. Tidigare har inga större resurser lagts på att "åka runt och räkna", utan de har åkt ut till arrangemang de fått information om. Nu kanske arbetssättet måste ändras.

– Det är klart att vi kan se problem i hur vi faktiskt ska gå till väga. Med 50-gränsen har det funnits en tillit till nattklubbar och idrottsvärdar att de skött detta, vilket de gjort väldigt bra. Ska vi nu börja räkna antal?

Däremot bedömer han inte att de behöva lägga mindre resurser på brottsbekämpning i och med lagändringen. Tvärtom har mer tid kunnat läggas på brott under pandemin:

– Normalt lägger vi väldigt mycket arbetstid, särskilt helger men även vissa dagar i veckan, på trygghetsarbetet kring krogarna. Nu har det arbetet minskat kraftigt och det kan vi lägga på brottslighet i andra områden istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!