Polischefen: ”Vi är inte nöjda med hur det är”

Chefen för östgötapolisen, Robert Wallén, ger kritikerna rätt: För få poliser finns i yttre tjänst, för många poliser slutar och högarna av ofärdiga brottsutredningar är för stora, medger han.

Foto: Peter Jigerström

Östergötland2016-10-17 11:30

– Just nu har vi svårt att få ihop vår bemanning helt enkelt och vi hinner inte med allt utredningsarbete så vi tvingas prioritera mycket hårt, säger Robert Wallén.

I tidigare artiklar har tidningen berättat att 31 poliser i Östergötland sagt upp sig eller valt pension i förtid. Flera vi talat med hänvisar till en illa skött omorganisation och säger att de inte kan stå för myndighetens löfte om en polis närmare medborgarna.

LÄS MER: 31 östgötapoliser har slutat

Flera poliser har larmat om personalbrist i yttre tjänst som gör att polisen inte kan komma när allmänheten ringer och berättat om arbetspass där endast sju patrullbilar är tillgängliga i Östergötland.

LÄS MER: "Polisen längre från medborgarna"

Den lokala polisen viktigast nu

Nyligen kom Statskontoret med en granskning av den svenska polisen och konstaterar att det är hög tid att den lokala polisen förstärks.

– Alla är överens om att det är det viktigaste framöver. Från rikspolischef till lägsta gruppchef, säger östgötapolisens chef Robert Wallén.

Han är säker på att Polisen på lång sikt blir en mer effektiv myndighet. I det korta perspektivet är läget ansträngt, på längre sikt blir resultatet bra, menar han.

– Syftet med det politiska beslutet om omgörningen är ju att skattebetalarna ska få ut mer av polisen, säger han.

Är det inte konstigt då att hela västra polisområdet bara har en patrullbil på rull? Att tre patruller rullar i Linköpings- respektive Norrköpingsområdet?

– Vi bygger en gemensam ledningscentral nu och vi kan flytta styrkor dit det behövs. Vi har inga fasta nivåer om att det ska vara en bil här eller tre där, vi prövar hela tiden bemanning utifrån behoven. Och våra resurser är inte bara de ”målade” polisbilarna som syns tydligt. Vi är ute med andra poliser och medarbetare också. Och ingen del av länet är mindre viktigt än andra.

Risk att folk slutar anmäla

Sedan januari 2015 har östgötapolisen genomgått en grundlig förändring. Chefer har bytt jobb, medarbetare har bytt arbetsuppgifter – och fler har slutat än som anställts. Enligt Statskontorets granskning har poliser sugits uppåt i organisationen istället för att hamna på jobb i främsta ledet, i ingripandeverksamheten och områdespolisen nära invånarna.

Robert Wallén känner igen lägesbeskrivningen. Flera av polisens regionala satsningar har hamnat i Östergötland och baksidan är att nya funktioner slukat personal.

– På sikt är vi säkra på att det här är rätt arbetssätt för att vi samlar specialistkompetenser och blir effektivare. Men i det korta perspektivet har vi tagit personal från lokalpolisområdena, säger han.

För tillfället utreder polisen färre brott än förut och är mindre tillgänglig för allmänheten.

Finns det en risk att folk slutar försöka få tag på er och struntar i att anmäla brott?

– Ja, vi vet att den risken finns. För att man tänker att vi kanske ändå inte gör något åt det, eller för att man kanske har svårt att komma fram till oss. Vi arbetar på att bli bättre.

Bättre samtal med anställda

Både rikspolischef och höga politiker driver frågan om mer pengar för att utbilda fler poliser och fylla hål efter de som lämnar. Ändå berättar flera poliser vi talat med som sagt upp sig, att arbetsgivaren var ointresserad av att försöka behålla dem.

Robert Wallén säger att Polisen måste göra sig till en attraktiv arbetsgivare med bra arbetsmiljö och utvecklingsmöjligheter annars kommer poliser att fortsätta att lämna, för idag är poliser attraktiva för flera arbetsgivare. Varje polis som slutar innebär stor förlust av kompetens och prestation.

Frågar ni dem som vill sluta varför de går?

– Det ska vara så men jag tror att vi har missat detta vid flera tillfällen under det senaste året.

Hur ska ni göra nu då?

– Det är egentligen för sent att fråga när någon redan vill säga upp sig. Inför nästa år har vi stort fokus på fungerande medarbetarsamtal så att vi fångar upp signalerna mycket tidigare om sådant som personalen tycker.

Robert Wallén säger att kritik från medarbetare ska en arbetsgivare lyssna noga på eftersom kritik ofta är uttryck för engagemang och en vilja att förbättra.

Jag har intervjuat många poliser som säger att de är frustrerade för att de inte kan göra ett så bra jobb för allmänheten som de vill.

– Ja, jag känner igen det. Men vi har ingen medarbetare som ska skämmas när den går hem för att den inte har gjort ett bra jobb. Varje polis gör ett fantastiskt jobb. Men vårt manöverutrymme just nu begränsat. Och det är mycket frustrerande när man har vilja och ambition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om