– Det är mycket allvarligt. Vi vet också att många av våra medlemmar riskerar att hamna i misär på grund av att de inte klarar att leva på sina inkomster, säger Curt Karlsson, ordförande i Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Östergötland.
Jan-Erik Lövbom, ordförande i SPF Seniorernas Östgötadistrikt, uttrycker också oro över äldres ekonomiska situation.
– Detta är ett stort problem. Framför allt ensamstående äldre damer har det illa, de som under livet varit hemma och skött barn och jobbat deltid för att ta hand om familjen och får en låg inkomst nu, säger han.
Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) som sammanställts av nyhetsbyrån Siren visar att 15,6 procent av svenskarna över 65 år riskerar att hamna i ren fattigdom, de befinner sig i ekonomisk utsatthet med en inkomst under 60 procent av medianlönen för landet som helhet.
I samtliga tretton östgötakommuner har pensionärers ekonomiska utsatthet ökat de senaste två åren.
I tre kommuner, Linköping, Söderköping och Norrköping, är ökningen under rikssnittet men även där har pensionärer alltså fått en mer ansträngd ekonomisk situation.
Både PRO och SPF på riksplanet driver frågan om högre pensioner och lägre skatter för pensionärer och de östgötska företrädarna beskriver att situationen för många äldre är alarmerande.
– Vi märker till exempel nu att medlemmar väljer bort att betala för hemförsäkringar. En hemförsäkring är ju bland det viktigaste man kan ha, men när de inte har pengar så försöker de spara in på allt, säger Curt Karlsson.
Svag ekonomi får även inverkan på psykiskt mående och hälsa, enligt pensionärsföreträdarna.
– Här kommer ensamheten in, när man inte har råd att vara med på nånting som kostar pengar, säger Curt Karlsson.
Jan-Erik Lövbom säger att äldre med ont om pengar försöker spara in på allt, även basala saker som mat.
– Vad händer med äldre som inte äter ordentligt? De avlider av näringsbrist, säger han.
Både Karlsson och Lövbom tycker att deras organisationer generellt får dåligt gehör när de driver frågor om äldres ekonomi. Men nu är en valrörelse i antågande. Båda organisationerna har redan börjat träffa politiska partier för att påverka och de vill se en högre andel pensionärer som riksdagspolitiker. Idag utgör pensionärer cirka 25 procent av röstberättigade medborgare, men bara cirka två procent av riksdagsledamöterna är pensionärer.
– Vi uppvaktar partierna för att de ska göra nomineringslistor med fler äldre på valbar plats så att äldre ska kunna göra sin stämma hörd i riksdagen, säger Jan-Erik Lövbom.