Patientnämnden: "Det här är tyvärr inte något unikt"

Patientnämnden har fått flera klagomål kring hur människor skickas hem från akuten. Därför pågår nu en granskning av regionens akutkliniker.

Muharem skickades hem ensam i taxi från Vrinnevisjukhusets akutklinik – barfota med urin och avföring på kläderna."Det här är tyvärr inte unikt" säger Mona Ahlberg, verksamhetschef, Patientnämnden.

Muharem skickades hem ensam i taxi från Vrinnevisjukhusets akutklinik – barfota med urin och avföring på kläderna."Det här är tyvärr inte unikt" säger Mona Ahlberg, verksamhetschef, Patientnämnden.

Foto: Joakim Blomqvist

Östergötland2020-11-05 06:59

Vi berättade nyligen om Muharem som trots sitt sköra tillstånd skickades hem ensam i taxi från Vrinnevisjukhusets akutklinik – barfota med kiss och avföring på kläderna.

– Det är inte okej att skicka hem en patient så, säger Mona Ahlberg, verksamhetschef för patientnämnden.

På uppdrag av politikerna arbetar patientnämnden nu med en rapport som granskar akutmottagningarna i länet.

– Vi genomlyser länsskillnader, olika mönster och hur det ser ut i förhållande till befolkningen, säger Mona Ahlberg.

Rapporten presenteras i december och lägger fokus på perioden februari 2019 till och med februari 2020.

– Vi är inte intresserade av coronaeffekten, som vi gör en särskild rapport om, säger hon.

Har ni lägesbilden klar?

– Nej, det är för tidigt att säga något.

Som vi tidigare har berättat gjorde Muharems anhöriga en anmälan till patientnämnden. Gången är sedan att akutkliniken har fyra veckor på sig att komma in med ett yttrande i frågan. Det har ännu inte kommit in.

Efter artikeln har några hört av sig till oss på mejl eller sociala medier och berättat om liknande erfarenheter. Även patientnämnden vittnar om att problemet finns på akutklinikerna i regionen.

– Det här är tyvärr inte något unikt. Vi har sett att människor blir satta i taxi mitt i natten i bara nattlinne och tofflor. Det har inte bara hänt i Norrköping, säger Mona Ahlberg.

Hon betonar att det är viktigt att patienter eller deras närstående gör som Muharems familj och anmäler klagomål till patientnämnden.

– Vi behöver få numerären för att ta det vidare till politiken, trycka på och säga: "Det inte är okej att hantera våra medborgare så här". Vi träffar hälso- och sjukvårdsnämnden och tar upp sådana här frågor, säger Mona Ahlberg.

– Även om det kanske inte hjälper dig som har blivit drabbad att anmäla kan det hjälpa att andra.

Hon berättar att patientnämnden bland annat lyft frågan om sjukresa. Patienten har rätt att beställa sjukresa till sjukhus, men för resan hem görs en medicinsk bedömning. 

– Det hanteras olika, konstaterar Mona Ahlberg.

För den som nekas sjukresa kan hemresan bli dyr, särskilt på natten då kollektivtrafiken inte alltid är ett alternativ.

– De som får problem är de som inte har anhöriga och nekas sjukresa för att de inte är tillräckligt sjuka. Alla i Valdemarsvik eller Ödeshög kan inte slanta upp 3000 kronor för taxi, säger Ahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!