Ostlänken ett steg närmare mål

Ostlänken ingår nu i den nationella infrastrukturplanen. "Mycket glädjande för Östergötland", säger riksdagsledamoten Johan Andersson (S).

År 2025 kan det bli fler avgångar att välja på för östgötapendlarna.

År 2025 kan det bli fler avgångar att välja på för östgötapendlarna.

Foto: Eva Jensen

ÖSTERGÖTLAND2018-06-04 16:37

Alla stora väg- eller järnvägsbyggen måste finnas med i regeringens infrastrukturplan – finns inte projektet där så blir det inte byggt. I den plan som ska gälla åren 2018–2029 har nu Ostlänken lagts in efter ett beslut av regeringen.

– Ni kanske undrar hur många presskonferenser man kan kalla till i samma ämne, säger Norrköpings kommunalråd Lars Stjernqvist lite skämtsamt, väl medveten om att Ostänken varit ett mycket långdraget projekt.

Att Ostlänken ska byggas har sagts många gånger, men det är först nu den kommit så långt att den ingår i den nationella planen för infrastruktursatsningar.

– I torsdags fattade regeringen beslutet om vilka satsningar som ska ingå. För Östergötlands del är det givetvis glädjande att Ostlänken är ett av de projekt man satsar på, säger Johan Andersson (S), riksdagsledamot och ledamot i riksdagens trafikutskott.

Tillsammans med de socialdemokratiska kommunalråden Lars Stjernqvist (Norrköping) och Kristina Edlund (Linköping) redogjorde Andersson kortfattat för vilka länsprojekt som innefattas i satsningen. Förutom Ostlänken handlar det om E 22 förbi Söderköping, riksväg 50 Medevi–Brattebro, dubbelspår sträckan Degerön–Hallsberg och Kardonbanan i Norrköping.

För Ostlänken har regeringen fastställt en ekonomisk ram på 35 miljarder kronor.

– Förhoppningen är att vi redan 2025 kan ha fler spår mellan Linköping–Norrköping och på så vis kunna köra med fler pendeltåg, säger Johan Andersson.

I Linköping är de två största partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna fullständigt överens. Både Paul Lindvall och Kristina Edlund jobbar nu för att bygget – när det väl börjar – ska inledas mellan Linköping och Norrköping. Det är den sträcka som lider mest av överbelastning.

Det är dock långt ifrån alla frågor som får ett svar i infrastrukturplanen, det är till exempel fortfarande inte klart om tågen ska rulla i 250 eller 320 kilometer i timmen.

Totalt omfattar planen under åren 2018–2029 satsningar på järnväg, sjöfart och vägar för 700 miljarder kronor. 75 procent av pengarna går till järnvägen, vilket gör det till den största järnvägssatsningen i modern tid.

Infrastrukturministern Tomas Eneroth vågar lova att projekten kommer att komma igång.

– Det här kommer att bli av. Och det här är bara början, säger Tomas Eneroth till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!