Och totalt drog länet hem fyra medaljer i mästerskapet som hölls i Umeå.
– Det känns som ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Eric Carlsson på Herrsäters gård utanför Åtvidaberg.
Det var han och systern Sara Carlsson som började tillverka ostkakan i större skala, enligt ett familjerecept som gått i arv genom minst fem generationer. Nu tillverkar de uppåt åtta ton om året och allra mest säljer de ostkakorna på marknader, direkt till kunderna.
Varför just ostkaka?
– Det är gott och receptet fanns och vi började experimentera hemma i mammas kök. Utmaningen är att göra samma ostkaka varje gång. Mjölk är en levande produkt som förändrar sig lite beroende på säsong, säger Eric Carlsson.
Han tycker att det är viktigt att svenska matvaror lyfts fram, som i den här tävlingen och han är stolt över jordbruket.l
– Korna äter det vi sår och så blir det mjölk. Det mesta går till Arla, men en del av den kan vi förädla till färskost och ostkaka. Det är viktigt att man kan komma ut till gårdsbutikerna och se själv att mjölken inte kommer från butiken utan från korna, säger han.
Över 400 produkter bedömdes i sammanlagt 40 klasser under SM i Mathantverk. Medaljerna spreds över hela landet. I topp sett till antalet medaljer hamnade Västerbottens län som kammade hem inte mindre än 8 guldmedaljer, 7 silver- och 4 bronsplaceringar. Flest guldmedaljer gick i år till Jämtlands län. Jämtland fick sammanlagt 10 guld. Fem produkter kom från Östergötland, och fyra av dem tog medalj. En viktig del i tävlingen är även de bedömningsseminarier som hålls efter prisutdelningen. Då får tävlingsdeltagarna återkoppling av experterna som suttit i jurygrupperna och kan utvecklas ytterligare i sin verksamhet.