Östgötatrafikens uppmaning: Promenera eller ta cykeln

I en ny informationskampanj försöker Östgötatrafiken att få resenärerna att se över sina resmönster. Allt för att undvika att coronasmittan ska spridas.

Östgötatrafiken vill att resenärerna funderar på vilka tider man reser.

Östgötatrafiken vill att resenärerna funderar på vilka tider man reser.

Foto: Magnus Andersson/arkiv

Östergötland2020-09-23 15:00

Med hösten kommer en allt mer fullpackad kollektivtrafik. För att undvika detta har Östgötatrafiken skapat en informationskampanj där man försöker få resenärerna att fundera över sina resemönster.

– Vi började egentligen förbereda kring detta när det stod klart att bland annat gymnasieskolorna skulle öppnas igen. Men även att en del arbetsplatser förberedde sig på att medarbetarna skulle komma tillbaka till sina arbetsplatser efter semestern. Vi såg en överhängande risk att det skulle kunna bli fullt på vissa turer inom kollektivtrafiken, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef hos Östgötatrafiken.

I informationsmaterialet uppmanas du som resenär att promenera eller cykla om det finns möjlighet. Man vill också göra resenärer uppmärksamma på att vissa tider på dygnet är extra hårt ansatta.

– Det är mellan 07.00 och 08.30 och mellan 15.00 och 17.30. Vi förstår att det är svårt att åka under andra tider för en del. Men det här är en uppmaning att se efter om man kan åka lite tidigare eller lite senare för att undvika trängsel, säger hon.

Var är risken för trängsel störst?

– Risken för trängsel är störst inne i Linköping och Norrköping. Men också på Östgötapendeln där många åker mellan städerna. Orterna precis intill Norrköping och Linköping är också hårt utsatta, säger Eva Jylltorp.

Nu är det höst och det fungerar kanske med att cykla. Men när vintern kommer ställer många undan cykeln. Hur tänker ni kring det?

– Vi är medvetna om det och det gör oss oroliga. Vi har inga fler fordon att stoppa in för att lätta på trycket. Det är därför vi ber människor att tänka över när man reser och om det går kanske åka på andra tider eller jobba hemma under några dagar i veckan, säger hon.

Enligt Eva Jylltorp förekommer det redan i dag att chaufförer väljer att skylta sina fordon med "fullsatt" som en konsekvens av trängseln. Men hon har inte fått särskilt många rapporter om att chaufförerna ska ha fått problem på grund av detta.

– Det är inte chaufförerna som ska ta diskussionerna när de bedömer att fordonet är för fullt. Men jag upplever att resenärerna oftast har förståelse för åtgärden. Jag vill också passa på och påpeka att det är chaufförerna som också är våra ögon utåt. De noterar resemönster så att vi får en bättre bild av hur folk reser, säger hon.

På Östgötatrafikens hemsida kan du läsa mer om reserekommendationerna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!