På fredagen kom beskedet att Folkhälsomyndigheten uppdaterar de nationella riktlinjerna med rekommendation om munskydd i trånga miljöer – som i kollektivtrafiken.
De nya rekommendationerna börjar gälla från den 7 januari när många återvänder till skolor och arbete efter julledigheten.
– Vi har inte fått någon förhandsinformation alls. Vi får se om vi får vidare direktiv hur vi ska hantera detta, säger Mattias Näsström.
– Våra förare har inga möjligheter att agera om någon inte vill bära munskydd. Så det är bra att det är en rekommendation.
Men han vill att myndigheten förtydligar vad som gäller.
– Om inte annat måste man påtala vem som ansvarar för munskydden, så att ingen förväntar sig att få ett när de kommer till bussen, tåget eller spårvagnen, säger han.
– Sedan är en viktig fråga hur man hanterar munskydden när man har använt dem. Slängs de i fordonen blir det smitthärdar som ligger kvar. Det kan påverka smittspridningen negativt. Vi får hoppas att våra resenärer tar ett personligt ansvar, följer rekommendationerna och hanterar munskydden på ett bra sätt så att de inte motverkar sitt syfte.
Förarna har upplevt svårigheter att hantera trängseln i kollektivtrafiken under pandemin.
– Vi har inte lagt något stort ansvar på dem, utan de har fått rapportera in vilka tider det är trängsel. Då tittar vi på om vi kan göra något. Vi har sett över fordonstyper, men i rusningstrafik är våra resurser begränsade, säger Mattias Näsström.