Prishöjningen är från och med 14 februari, medan möjligheten att betala med autogiro försvann tidigare.
Flera är kritiska.
Höjningen i pengar handlar om 1 126 kronor per år. Enligt Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken var det tidigare priset subventionerat.
– Det är den biljett som varit mest rabatterad över tid. Den får nu en större prisjustering än i princip alla andra avgifter. Tanken är att priserna på totalen ska bli kostnadsneutrala.
En nyhet som Östgötatrafiken lanserat är ett kort som gäller under lågtrafik och det är bland annat för att finansiera den satsningen som priset på årskortet har höjts, säger hon.
Tidigare har ett årskort motsvarat nio 30-dagarsbiljetter. Efter 14 februari motsvarar det i stället tio 30-dagarsbiljetter.
För den som reser mycket men inte kan betala ett årskort direkt, så finns fortsatt möjlighet att köpa 30-dagarsbiljetter. Men det blir i slutänden betydligt dyrare än ett årskort.
Östgötatrafiken samarbetar med Payex, ett dotterbolag till Swedbank, som erbjuder olika betallösningar. Där kan den kund som inte kan betala ett årskort söka kredit och betala per månad enligt den betalningsplan man kommit överens om med kreditgivaren.
Men det är inte gratis.
Ralf Bagner, presskontakt på Payex, hänvisar till de allmänna villkor för kredit som betaltjänsten tillämpar. Där framgår att räntan på krediten är lägst 18 procent per år. Till det tillkommer 29 kronor varje månad i aviavgift, totalt 348 kronor per år.
Är det som ett lån, alltså?
– Nej, det kan man inte säga eftersom du aldrig får några pengar i handen, det är en kredit som du betalar på faktura, säger Ralf Bagner.
För den som inte har råd att betala 11 476 kronor direkt och i stället väljer en kredit, så kan årskortet därmed kosta runt 14 000 kronor förutsatt att räntan inte blir högre än 18 procent. I slutänden handlar det om vilken överenskommelse kunden har med Payex.
En av Östgötatrafikens resenärer, som väljer att vara anonym, reagerar mot att Östgötatrafiken kallar lågpriskortet för en förbättring.
– Jag tycker att när man höjer årspriset med över tusen kronor, och lägger priset för lågtrafikkortet på det tidigare årspriset, så handlar det inte om att resenärer får en rabatt för att de reser på en annan tid. Jag förstår att man måste höja priset, men det stör mig att de lanserar en försämring som en förbättring, säger han.
Men Eva Jylltorp på Östgötatrafiken hävdar att lågtrafikkortet är en förbättring för alla de resenärer som kan undvika att resa i högtrafik.
Att möjligheten till autogiro försvann för några år sedan är resenären mycket kritisk till.
– Det är osnyggt när det som är gemensamt ägt inte stöttar personer med sämre betalförmåga, säger han.
Beslutet att gå över till nytt system där autogiro inte längre är en möjlighet, fattades av Östgötatrafikens styrelse. Där diskuterades kort att det kunde drabba kunder, säger ordförande Miko Månsson. Frågan lyftes också till ägaren Region Östergötland. Men vad regionen gjort känner han inte till.
Han förstår att kunder reagerar. Men konstaterar att – eftersom biljettsystemet inte har autogiro – skulle Östgötatrafiken behöva hantera det manuellt, och bli för dyrt.
Att byta system är inte heller tänkbart.
– Biljettsystem är dyra grejer. Det här har kostat 30 miljoner. Det byter man inte varje dag.