Östgötapolisen varnar för kedjebrev på Snapchat

Polisen i Östergötland varnar för kedjebrev, riktade till barn och ungdomar, som börjat figurera på appen Snapchat. Här hotas mottagaren med döden om brevet inte skickas vidare.

Brevets innehåll där mottagaren hotas att dödas om det inte skickas vidare.

Brevets innehåll där mottagaren hotas att dödas om det inte skickas vidare.

Foto:

Östergötland2017-09-20 13:45

Polisregion Öst har de senaste dagarna tagit emot samtal från flera föräldrar vars barn blivit rädda och haft svårt att sova på nätterna efter att ha tagit emot meddelanden på Snapchat.

I måndags kväll kontaktade en förälder till en nioårig flicka, bosatt i Östergötland, polisen och berättade om just en sådan händelse.

I texten beskrevs det på ett detaljerat sätt hur dottern skulle dödas av ett spöke om hon inte skickade brevet vidare till minst tio personer.

– Flickan hade fått meddelandet av vänner som blivit rädda och vidarebefordrat det, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Det är inte klarlagt hur många barn och ungdomar i Östergötland som fått kedjebrevet.

Åsa Willsund uppger att polisen blivit kontaktade av flera oroliga föräldrar och att det gjorts en anmälan i åtminstone ett ärende.

– Jag tror att mörkertalet är stort. Alla som råkat ut för det här har inte hört av sig till oss.

I meddelandet figurerar ett spöke som heter Teresa Fidalgo, berättar Willsund.

– Jag vet inte var eller när historien tog sin början, men allt är bara nonsens och overkligt, säger hon.

– Syftet är att skrämmas, ingenting annat.

Att brevet ändå har haft den effekt som upphovsmakarna var ute efter visar sig av att flera barn i Östergötland blivit så rädda att de haft svårt att sova på nätterna.

– Det är naturligtvis inte bra. Vi uppmanar föräldrar att ha lite koll på vilka sociala medier deras söner och döttrar är inne på när de surfar runt. Långt ifrån allt där ute är lämpligt för minderåriga att titta på eller läsa om, säger polisens presstalesperson och fortsätter:

– Prata med barnen om vad de skriver och tar emot på nätet, be dem att inte skicka vidare sådana här meddelanden och var uppmärksam på om de verkar oroliga eller ängsliga.

Enligt polisen är kedjebrev inte ovanliga.

De dyker ofta upp i samband med helger som Halloween.

– Vi ser det tydligt när affärer börjar marknadsföra med kläder och annat som folk ska ha på sig. Det är inte första gången det sker, konstaterar Åsa Willsund och skickar med en hälsning till upphovsmakarna bakom breven.

– Det kan vara ett lagbrott, till exempel olaga hot eller ofredande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om