I juli kom Socialstyrelsens årliga rapport om läget för organdonationer i landet. Östergötland, som tillsammans med Jönköpings och Kalmar län bildar Sydöstra donationsregionen, hamnar på en jumboplats. Här fick man under 2016 fram 9 donatorer. Det kan jämföras med exempelvis Uppsala–Örebro där 46 donatorer registrerades.
Vår region har innehaft jumboplatsen i runt tio år.
I januari 2016 fick Fredrik Ginstman, specialistläkare i neurokirurgi, anestesi och intensivvård, uppdraget som ytterst ansvarig för regionens organdonationsarbete.
Hur kommer sig våra låga siffror?
– Det har saknats ett bra regionalt samarbete och i perioder har det saknats donationsansvariga personer. Vi har inte heller haft bra återkommande, regionala utbildningar, men sådana är igång nu. Ett helt nytt nätverksbyggande har sjösatts i regionen.
Förtroendet för donationer bland Sydöstras läkare är lägre än i övriga landet. Hur kan det komma sig?
– Jag vet faktiskt inte, men kanske hänger det samman med att vi under så lång tid inte satsat lika mycket som i övriga landet.
Vilken är din största utmaning?
– Att identifiera hinder inom sjukvården och få hela händelsekedjan att fungera, både på akutmottagningen och inom intensivvården. Det finns många etiska frågeställningar att hantera.
Kan det som läkare vara ett dilemma att konfrontera de anhöriga med donationsfrågor?
– Vi har särskilda kurser för att lära oss hantera dessa samtal. Det är viktigt att komma ihåg att det är den avlidnes vilja som ska respekteras. Det är omtänksamt mot sina anhöriga om man meddelat dem hur man ser på organdonation. Det underlättar samtalet mycket.
Vet du exakt vilka organ som behövs i Östergötland?
– Nej och det ska jag inte veta heller. Man ska donera av fri vilja och det är transplantationsklinikerna som håller i väntelistorna.
Är du själv med i donationsregistret?
– Javisst, det ordnade jag redan under läkarutbildningen på 90-talet.
Vad vill du säga till dem som inte tagit ställning än?
– Gör det. Anmäl dig till donationsregistret och berätta för dina anhöriga hur du vill ha det om du skulle förolyckas. Att donera organ är den mest livgivande insatsen en enskild människa kan göra. Du kan rädda upp till sju andra människors liv.
carina.glenning@corren.se