Linköping kan få nytt brottsbekämpande centrum

Åtta myndigheter ska, under ett och samma tak, kraftsamla mot den grova brottsligheten på arbetsmarknaden – i sju nya regionala centrum. Ett av dem kan etableras i Linköping.

Åtta statliga myndigheter ska samlas i sju regionala centrum runt om i Sverige i syfte att trappa upp arbetet mot den organiserade brottsligheten på arbetsmarknaden. Det meddelade bostadsminister Johan Danielsson (S) och LO:s ordförande Susanna Gideonsson under onsdagen.

Åtta statliga myndigheter ska samlas i sju regionala centrum runt om i Sverige i syfte att trappa upp arbetet mot den organiserade brottsligheten på arbetsmarknaden. Det meddelade bostadsminister Johan Danielsson (S) och LO:s ordförande Susanna Gideonsson under onsdagen.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Östergötland2022-02-25 17:00

Under onsdagseftermiddagen kallade bostadsministern och biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson (S) till en pressträff tillsammans med LO:s ordförande Susanna Gideonsson. I december 2017 sjösattes ett samarbete mellan flera statliga myndigheter, däribland Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket och Skatteverket, i syfte att motverka den så kallade arbetslivskriminaliteten. På pressträffen presenterades en vidareutveckling av detta uppdrag som innebär att Åklagarmyndigheten kliver in i samverkan samtidigt som sju regionala centrum ska inrättas runt om i Sverige. Vid dessa centrum ska myndigheternas kompetenser samlas.

undefined
"Fackförbunden klarar inte av den här matchen på egen hand", sa Susanna Gideonsson under onsdagens pressträff om brottsligheten på arbetsmarknaden.

Två av dessa centrum ska finnas på plats redan till sommaren och resterande under 2023. Exakt var de ska placeras är ännu inte klart.

– Fusk och brottslighet på arbetsmarknaden, så kallad arbetslivskriminalitet, göder den organiserade brottsligheten och ska bekämpas med samhällets fulla styrka. Genom att inrätta regionala center intensifierar regeringen arbetet med att trycka tillbaka kriminaliteten, sa bostadsministern på pressträffen.

– Vi har, under de senaste tio åren, träffat arbetstagare som sover på skitiga betonggolv, som har upp till 90 timmars arbetsvecka och som jobbar helt utan skyddsutrustning. Det är inga extrema undantag utan det är systematiska fel, sa LO-ordföranden.

undefined
Mari Hultgren (S), oppositionsråd i Linköping, menar att ett av de sju regionala centren bör placeras i Linköping.

Mari Hultgren (S), oppositionsråd i Linköping och vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, ser det som en självklarhet att ett av de nya kontoren, med tillhörande arbetstillfällen, etableras i Linköping.

 – Det här är en fantastiskt bra chans för oss att få hit bra verksamhet, och den rätta kompetensen finns i Linköping. Vi har Åklagarmyndigheten här, Arbetsmiljöverket och hela rättskedjan. Vi ska jobba för att ett av centren hamnar här, säger Mari Hultgren.

Varför vore det viktigt för Linköping?

– Den parallella sektorn är utbredd i Linköping, vi har en skuggsektor med människoexploatering och kriminalitet. Det handlar om att organiserad brottslighet köper företag för att tvätta pengar från annan kriminalitet. Med ett regionalt center skulle kontrollerna kunna utökas och en stor del av brottsligheten kunna stävjas.

undefined
Bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) presenterade regeringens satsning under onsdagen. De två första centren ska finnas på plats redan till sommaren 2022.

Men vad ska de regionala centren egentligen göra för skillnad?

– Tidigare i arbetet har man sett att det har funnits stora sekretesströsklar, myndigheterna har inte kunnat prata med varandra på ett bra sätt. Genom den samverkan som ett regionalt center kan utgöra så hoppas man få bort sekretesshindren så att det blir lättare att hitta de grovt kriminella företagen, säger Mari Hultgren.

Niklas Borg (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Linköping, vill även han få hit ett av de regionala centren.

– Vi har under de senaste åren tagit ganska många initiativ för att starta upp samverkan mot främst bidragsbrott och välfärdsfusk tillsammans med flera myndigheter. Ska det bli sju regionala center i Sverige är det rimligt att ett av dem hamnar i Linköping och det skulle också rimma bra med det arbete som vi redan har kickat igång, säger han.

undefined
Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, ser att den så kallade arbetslivskriminaliteten har kopplingar till gängbrottsligheten, och ser även han att ett av de regionala centren bör placeras i Linköping.

– Vi vet att den här typen av kriminalitet ofta är en del av den organiserade brottsligheten som i sin tur kan ha kopplingar till den typ av gängbrottslighet som vi har sett i Linköping. Det är precis lika viktigt att bekämpa arbetslivskriminaliteten som det är att jobba mot till exempel narkotikan, fortsätter Niklas Borg.

Arbetslivskriminalitet

"När företag medvetet bryter mot olika slags regler i arbetslivet kallar vi det för arbetslivskriminalitet. Det kan vara att de bryter mot regler om arbetsmiljö, tar del av bidrag som de inte har rätt till, inte betalar skatter och avgifter eller låter människor arbeta som inte har arbetstillstånd i Sverige. Arbetslivskriminaliteten leder till att människor utnyttjas, företag inte kan konkurrera på lika villkor och att skattepengar går till företag som inte har rätt till dem".

Källa: www.av.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!