Östergötland – bland de sämsta

En rapport från Svenskt näringsliv visar att kvinnors och ungas nyföretagsamhet går starkt framåt, men trots det är länet bland de sämre i Sverige.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2016-03-09 09:00

I rapporten från Svenskt näringsliv framgår det att trots ökningen är det bara fyra län i Sverige som har lägre företagsamhet än Östergötland. Nyföretagsamheten ökar dock, framförallt bland kvinnor och unga.

– Länet behöver fler som engagerar sig i företagande och skapar jobb. Därför är det glädjande att nyföretagsamheten återigen ökar, säger Ulla Lönn, tf regionchef Svenskt Näringsliv Östergötland, i ett pressmeddelande.

Nytt för årets rapport är att Svenskt näringsliv valt att titta särskilt på välfärdssektorn och dess företagsamhet. De senaste fem åren har företagsamheten ökat inom den sektorn i Östergötland, men länet ligger fortfarande under genomsnittet för landet. Även kvinnor som är företagsamma inom välfärdssektorn ökar i länet, men ligger under genomsnittet.

Rapporten visar även att företagsamheten ökar i 12 av länets 13 kommuner. Högst nyföretagsamhet står Vadstena för medan Motala står för den lägsta. Samtidigt är företagsamheten fortfarande högst i Ydre och lägst i Finspång.

Om rapporten

Svenskt Näringsliv mäter en gång om året antalet företagsamma människor, både för Sverige som helhet samt för respektive län. En företagsam människa definieras som en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, alternativt är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag. En person räknas enbart en gång, oavsett om personen ansvarar för ett eller flera företag. Det finns därför fler registrerade företag än det finns företagsamma människor.

Företagsamheten är en totalundersökning, vilket innebär att den kan användas för att jämföra företagsamheten mellan olika kommuner och län över tid. Utifrån inhämtad data kan vi även följa nyföretagsamheten, det vill säga hur många nya personer som har blivit företagsamma under det senaste året.

De data som har använts till den här rapporten inhämtades under januari 2016 och avser företagsamheten för år 2015. På Svenskt Näringslivs webbplats finns rapporter för Sveriges samtliga 21 län att ladda ned.

Källa: Svenskt näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om