Allt fler vårdplatser får stänga som en följd av den stora bristen på sjuksköterskor. Det ger överbelagda vårdavdelningar där patienter till slut får ställas i korridorer och dagrum eller skickas till andra sjukhus. De tre senaste åren har Östergötland haft flest överbeläggningar i hela landet. Värst är det på Universitetssjukhuset i Linköping
Samtidigt pågår ombyggnader på både Universitetssjukhuset (”Framtidens US”) och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping (Vision 2020) där alla avdelningar har fått, eller ska få, enkelrum. Men bristen på sjuksköterskor gör att många rum står obemannade.
Regionen tittar nu på om patienter kan dela enkelrum så att personalen kan räcka till för flera patienter. Nyligen presenterades en riskanalys och utredningen har skapat oro bland medarbetare som fasar för att patienter kommer att trängas ihop, inte minst för att överbeläggningar anses vara bättre än att flytta patienter till andra avdelningar då utlokaliserade patienter löper större risk att drabbas av vårdskador.
– Frågan är inte färdigbehandlad än så vi har inte diskuterat färdigt än med ledningsgrupp eller andra medarbetare om det är ska göras eller inte, säger Martin Magnusson, vårddirektör på Universitetssjukhuset, som beställt riskanalysen.
Enkelrum är något som diskuteras i hela vårdsverige och ska ge en tryggare och säkrare vård för patienter. De ska även bidra till att minska de vårdrelaterade infektionerna som varit ett stort problem inom Region Östergötland.
De nya enkelrummen på US finns i mindre och större modell. Det är de större på drygt 24 kvadratmeter som skulle kunna vara aktuella för dubbelbeläggning.
– Rummen är stora till ytan och är större än vad flerbäddsrummen var på en gammal avdelning, säger Martin Magnusson.
Men analysen visar flera brister, bland annat att patienter kan förväxla mediciner. Det blir trångt och svårt att få plats med såväl patienters tillbehör som akut medicinsk utrustning. Andra risker är smittspridning, fallolyckor, vantrivsel, oro och obehag. Dessutom kan patienternas integritet och sekretess skadas om känsliga saker diskuteras och ronder görs i rummen.
– Det är problem med sekretess även i flerbäddsrum så det är inte unikt för den där situationen, säger Martin Magnusson.
Analysen redogör för en rad åtgärdsförslag. För sekretessfrågan nämns idéer som att be den andra patienten att lämna rummet eller att personalen sätter hörselkåpor på sänggrannen.
– Ja, det är nog inte realistiskt utan redovisades nog bara som en lösning.
Än så länge har inget enkelrum behövt dubbelbeläggas, enligt Martin Magnusson. Om det mot all förmodan måste göras så ska det anmälas som en avvikelse. Dessutom ska det tydligt framgå vem som tagit beslutet.
Hur troligt är det att enkelrummen kommer att behöva överbeläggas?
– Om man har mycket personal så kan det vara lättare att samla patienterna. Men ärligt talat tror jag inte att risken är så stor att man måste göra det. Vi har bedömt att det inte är lämpligt, säger Martin Magnusson.
En annan risk som analysen pekade på var att regionen kan mista ännu mer personal när arbetsmiljön försämras och får sådana säkerhetsbrister.