Grisuppfödaren och växtodlaren, som driver Blackert lantbruk utanför Skänninge, tog över som länsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund för exakt ett halvår sen. Just som coronapandemin bröt ut.
– Det blev ju jättekonstigt, säger Jeanette Blackert om hur nedstängningen av samhället påverkade även inom lantbruket.
– Vi oroade oss väldigt, i första hand för arbetskraftsförsörjningen men även för logistiken. Nu blev det inte så illa som befarat. Många ställde om sina system inom produktionen. Vi är vana vid kriser och kan hantera det på ett bra sätt. Inte minst torkan 2018 gjorde att vi fick tänka i nya banor, säger Jeanette.
Senaste branschindex från LRF visar att Sveriges bönder och lantbruk har klarat covid-19-pandemin riktigt bra. De gröna näringarna – med verksamheterna inom jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö – har producerat i stort sett som tidigare under tredje kvartalet.
– Mätningen visar att de gröna näringarna är stadiga och väldigt viktiga att värna, säger Jeanette, och hänvisar bland annat till att frågan om den svenska försörjningstryggheten har tagit ny fart.
– Efterfrågan på svenska livsmedel har ökat och även beredskapsfrågan har kommit upp på bordet. Hoppas det hänger i även framöver, att man förstår vikten av inhemsk matproduktion. Jag tror det, många konsumenter har upptäckt att kvalitén är riktigt bra, har ändrat sitt köpmönster och vill värna det svenska, säger Jeanette.
Hon har sett ett ökat intresse för det närproducerade även inom restaurangnäringen och den offentliga sektorn.
– Just den offentliga sektorn måste gå före, det har ett otroligt symbolvärde. De flesta kommuner har styrt över till att handla mer inhemskt. Det har hänt massor och många har fått upp ögonen för de här frågorna och vill stötta det svenska.
Länets LRF-ordförande ser i det stora hela ljust på lantbrukets framtiden.
– Även om vi verkar på sköra marknader har vi en stor framtidstro just nu. Många värderar maten högre i dagens samhälle. Här i Östergötland, som är ett riktigt lantbrukslän, finns alla möjligheter att växla upp, säger Jeanette.
Även vädermässigt blir det tummen upp för sommaren.
– Normal eller över normal skörd för de flesta. Samtidigt märks det att Östergötland är ett stort län med stor variation, i västra delen har vi haft goda förutsättningar medan det i östra har varit tredje året i rad med lite nederbörd och torka.