Oppositionsråd ställer frågor om bältning

34-årige Daniel Hallin dog efter att ha varit bältad i 42 timmar. Marie Morell (M) kräver nu svar på hur bältning används inom den slutna psykiatrin.

Marie Morell (M) eftersöker tydligare beslutsmotiveringar när någon ska bältas.

Marie Morell (M) eftersöker tydligare beslutsmotiveringar när någon ska bältas.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-04-23 17:00

Daniel Hallin fördes i somras in akut till Motala psykiatri med paranoia och vanföreställningar. Personalen spände fast honom i en säng då han ansågs vara instabil och agiterad.

Beslutet om fastspänning förlängdes tio gånger och först 42 timmar senare släpptes han loss. När han gick till toaletten föll han ihop – och hans liv gick inte att rädda.

Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland, vill nu ha svar på hur bältningar används inom den psykiatriska vården:

– Vi var många som blev starkt berörda av det tragiska dödsfallet som media uppmärksammade. Utredning pågår i det enskilda fallet då det gjorts en Lex Maria-anmälan, men jag vill vidgå frågan. Bältning är något som ska användas med stor restriktivitet och man vet även att det skapar trauma hos den som bältas.

Oppositionsrådet vill se tydligare beslutsmotiveringar när någon ska bältas.

– I rapporten måste bland annat framgå vad den omedelbara faran bestod i och varför man inte kunde lösa situationen på något mindre ingripande sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om