Oppositionen kritisk mot direktörens utspel

Regiondirektören anser att det inte är någon vårdkris i Östergötland. Uttalandet får oppositionsråden att reagera starkt.

Det är en akut vårdkris i Östergötland, enligt Marie Morell (M), oppositionsråd och andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Det är en akut vårdkris i Östergötland, enligt Marie Morell (M), oppositionsråd och andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Foto: Roland Klinga

Östergötland2019-09-08 20:04

Regiondirektörens uttalande om att det inte är vårdkris väcker reaktioner bland sjukvårdspersonal, patienter och sjukvårdspolitiker. 

I en tidigare intervju berättade regiondirektören Krister Björkegren att han inte anser att det är någon vårdkris inom den östgötska sjukvården. Men uttalandet provocerar på flera håll. Dagen efter svarade en läkare på debattsidan att regiondirektören skönmålade verkligheten och att patientsäkerheten är hotad. Även patienter har hört av sig till redaktionen, en av dem har själv jobbat i sjukvården och är stark kritisk till uttalandet.

Bland de politiska ledamöterna i Region Östergötland är reaktionerna starka. Marie Morell (M), oppositionsråd säger:

– Vi har en vårdkris. Vårdköerna bara växer och ekonomin är i fritt fall. Läkare larmar om hotad patientsäkerhet, cancerpatienter får sina operationer inställda, barn och unga väntar på behandling inom BUP och patienter inom ögonvården riskerar att bli blinda i vårdkön.

Hon reagerar också på att regiondirektören säger att det används retorik inom en politisk styrd organisation.

– Situationen är för allvarlig för att reduceras till att handla om politisk retorik eller semantik, säger Marie Morell. Det får inte ligga politisk prestige i detta. Östgötarnas rätt till vård i rätt tid är viktigare än så.

Även oppositionsrådet Per Larsson (KD) är kritisk och poängterar att det är en allvarlig vårdkris:

– Fler än elva tusen östgötar väntar på nybesök och drygt sex tusen på behandling. De ekonomiska underskotten i hälso- och sjukvården är större än någonsin. Att säga som det är handlar inte om en vass retorik, utan om att vara tydlig.

Gruppledaren Emil Broberg (V) instämmer i kritiken och betonar att personal vänder ut och in på sig själva vilket medför att patienter och medborgare inte drabbas hårdare än de gör.

– Det är där som vi har den andra krisen. I relation till den befolkningsökning vi har sett de sista femton åren så skulle vi behöva många fler anställda. Därför är det extra olyckligt att man lägger sparbeting på personalsidan, säger han.

Darko Mamkovic, (SD), gruppledare, anser att de övriga partierna har varit naiva och inte tagit varningstecken för vårdkrisen på allvar under lång period.

– Det är först nu när ekonomin är nära kollaps och krisen är så påtaglig och tydlig som övriga partier börjar inse att krisen är här. Det är inte retorik, utan fakta. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!