Under söndagen samlades Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp för att diskutera hur partiet ska agera i de kommande regeringsförhandlingarna. Från Östergötland deltog Linnéa Darell (L), ledamot i partistyrelsen och Juno Blom (L) riksdagsledamot.
Landets liberaler är långt ifrån eniga om vilka andra partier de ska kunna tänkas samarbeta med.
– Vårt första alternativ är fortfarande en en blocköverskridande regering med Alliansen och MP eller S eller båda dessa partier, säger Lars Karlsson (L), länsförbundsordförande för Liberalerna i Östergötland.
– Det viktiga är att vi inte samarbetar eller tar stöd av SD. Vi vill helst se Ulf Kristersson (M) som statsminister men nu har M och KD själva ställt sig utanför Alliansen när de väljer att ta stöd av SD.
Liberalerna i Östergötland väljer i praktiken sida i frågan som splittrar partiet under diskussionerna kring regeringsbildandet. Stockholms liberaler liksom Uppsalas har gjort klart att de inte kan tänka sig att ingå i en regering som på något sätt stöds av SD. Liberalerna i Skåne säger å sin sida nej till regeringssamarbete med Socialdemokraterna.
– Vi i Östergötland har inte fattat något beslut, det väntar vi med. I våra löpande diskussioner är vi dock överens – vi vill inte samarbeta med SD av ideologiska skäl.
På fredag hålls nationellt partiråd där Lars Karlsson och Juno Blom deltar. Enligt Karlsson skulle Liberalerna som parti kunna gynnas av att gå i opposition. Det skulle vara enklare att föra en tydlig politik då.
– Vi gjorde inget jättebra val och nu befinner vi oss i skuggan av centern. Det är två mindre partier som står varandra nära rent politiskt. Vi liberalerna behöver göra en omstart, men den får ske efter det att regeringsfrågan är löst, säger Lars Karlsson.
Betyder det att du tycker att Jan Björklund bör lämna som partiledare?– Partiledaren är en del av de frågor som behöver diskuteras i en omstart. Oavsett om vi hamnar i regeringsställning eller inte behöver arbetet och en plan för omstart inom partiet.
På söndagseftermiddagen, efter fem timmars diskussioner, var mötet slut. Både Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm försvann ut bakvägen. Några av de övriga deltagarna gav korta kommentarer.
– Vi har haft viktiga samtal om viktiga frågor i en god stämning. Men vi har inte fattat några beslut, sa partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till TT efter mötet.