I vissa delar av landet har mer än hälften av de sjukskrivna en psykiatrisk diagnos. I Östergötland är det bara 39 procent av de totalt 7 133 sjukskrivna. Det betyder att 2 782 har en psykiatrisk diagnos i länet.
Bara Norrbotten har en lägre andel.
Det här visar nya siffror från Försäkringskassan.
Även andra sjukskrivningar ökar i hela landet. För samtliga diagnoser har ökningen de senaste fem åren legat på 54 procent. Östgötarna har dock färre sjukdagar än alla andra i Sverige.
Nästan hälften av de sjukskrivna kvinnorna i landet i slutet av 2016 var inte på jobbet på grund av en psykiatrisk diagnos. Högst sjukfrånvaro har kvinnor i kontaktyrken hos offentliga arbetsgivare, alltså till exempel socialsekreterare, kuratorer, psykologer, förskollärare och fritidspedagoger.
Av alla som nu är sjukskrivna i hela landet har 45 procent fått en psykiatrisk diagnos. Dalarnas län har högst och Norrbottens län har lägst andel psykiatriska diagnoser.
För just psykiatriska diagnoser finns stora skillnader i sjukskrivningsmönster mellan regioner och län. Skillnaderna är större där de nationella riktlinjerna inte är så tydliga när det gäller vård och behandling, till exempel när det gäller diagnosen anpassningsstörningar och reaktion på svår stress.
Försäkringskassans rapport visar också att det finns skillnader i hur olika vårdenheter i olika delar av landet tillämpar sjukskrivningarna. Att det skiljer sig mellan regioner är en stark indikator på att man sjukskriver på olika sätt, oavsett om diagnosen är lika.
På Försäkringskassan menar man att det finns förusättningar för att göra mer lika i olika delar av landet, och på så sätt öka möjligheterna att komma tillbaka till jobbet.
Flera rapporter är på gång. I kommande rapporter undersöks hur vården arbetar med sjukskrivningsfrågan och hur uppföljningar av sjukskrivningsmönster kan göras. En kartläggning ska också göras rörande sjukskrivningstider för specifika diagnoser i olika länder.