Ojämställt i länets kommunfullmäktige

Det är en övervägande del män i kommunfullmäktige. Två partier sticker ut och kvinnorna blir färre ju längre mandatperioden går.

Östergötland2016-03-21 14:05

Kartläggningen gäller Östergötlands kommuner samt Västervik och Vimmerby. Det är hyfsat jämställt mellan samtliga partier förutom Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraternas väljare består av fler män än kvinnor. Det är tydligt ett parti där fler män än kvinnor har engagerat sig, säger Johan Wänström, statsvetare vid Centrum för kommunstrategiska studier, tillhörande Linköpings universitet.

Vad gäller Moderaterna är det också ett parti som ofta har fler manliga än kvinnliga väljare. Men Johan Wänström har varit i kontakt med partiet en del och tycker att generellt finnst en trend i partiet att släppa fram fler kvinnor.

– Man arbetar med att försöka förändra detta, menar Johan Wänström.

Bland övriga partier, är det generellt sett, mer jämställt mellan ledamöterna och medvetenheten är stor om att få till en bättre fördelning mellan män och kvinnor.

– De flesta partierna försöker tydligt att ha varannan på listan, säger Johan Wänström.

Han menar att det finns flera tänkbara anledningar till att processen försvåras. Väljarna har möjlighet att kryssa för kandidater, vilket gör att män skulle kunna passera kvinnor på listan. Inom exempelvis Moderaterna har också ofta interna val där partimedlemmar röstar fram i vilken ordning kandidaterna ska placeras på listan. En annan tänkbar anledning är helt enkelt att det fortfarande finns fler män än kvinnor som engagerar sig inom politiken.

Även om det är ojämställt och även om det över en mandatperiod finns en liten tendens till att männen ökar något i antal, ser Johan Wänström en mer jämställd utveckling jämfört med hur det var förr.

– Det håller på att bli bättre. Men det är fortfarande en snedvridning i representation av kvinnor, lågutbildade och folk med utländsk bakgrund, menar Johan.

Om man tittar i detalj på kommuner kan man konstatera att två kommuner i regionen går emot trenden. Det är Ydre och Västervik. Här är det så jämställt som det bara kan bli. Det manliga ledamöterna är en fler än kvinnorna, men det är ett ojämnt antal platser, så antingen måste kvinnor eller män vara fler.

– I Västervik är det fler kvinnor än män bland Moderaterna och då slår det igenom, poängterar Johan Wänström.

Samtidigt är det viktigt att lyfta fram att fördelningen bland fullmäktigeledamöter inte säger allt.

– Man måste också titta på ledande positioner, säger han och påpekar att det finns flera kvinnor på dessa poster.

En annan utveckling inom kommunen rapporterade tidningen Dagens samhälle om nyligen.

– Kvinnliga kommunstyrelsechefer och kommunchefer tjänar mer än manliga kollegor. Utvecklingen går generellt åt rätt håll, även om vi inte är framme ännu, menar Johan Wänström.

Han ser också en attitydförändring inom politiken.

– Jag tror att kvinnor släpps fram på ett annat sätt idag, menar han.

I kommunfullmäktige finns det enligt Johan Wänström värre problem.

– Det är en större snedfördelning av lågutbildade och utlandsfödda.

Det är inte bara för jämställdhetens skull som det kan vara bra att det blir mer jämställt i kommunfullmäktige. Det kan vara så att människor med andra erfarenheter får en chans att påverka politiken i större utsträckning.

– De kan tillföra saker som t.ex. äldre välutbildade män inte kan tillföra, tror Johan Wänström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!