Granbarkborren spås få nytt bra år: "Blir jobbigt"

Både privata skogsägare och länsstyrelsen bävar. Snart vaknar granbarkborren upp ur sin vintervila. "Vi utgår ifrån att det blir jobbigt även i år. Allt annat är en bonus", säger Therese Holmberg på länsstyrelsen.

Granbarkborren - en ovälkommen gäst i den svenska granskogen.

Granbarkborren - en ovälkommen gäst i den svenska granskogen.

Foto: Monika Sunhede

Östergötland2022-05-04 09:30

Granbarkborren orsakar skador på skogen för enorma belopp varje år. 2022 lär inte bli något undantag. På länsstyrelsen är arbetet redan i full gång.

– Vi håller beredskap och har fällor ute i ett 30-tal naturreservat. Det är viktigt att vi är med redan från den första svärmningen, säger Therese Holmberg.

Förutom att sätta ut fällor har länsstyrelsen även skogsmaskiner redo ifall det skulle bli aktuellt att avverka och forsla bort angripna granar.

– Än så länge vet vi inte så mycket om årets säsong. 18 grader är annars den magiska temperaturen vi brukar prata om, då vaknar de på allvar, säger Therese Strömberg.

Sol och torrt väder gynnar granbarkborren som då får lättare att angripa stressade träd. 

– Det är en mental prövning för oss som jobbar med granbarkborren. Det är sorgligt att se vad som händer med skogen, säger Therese Holmberg. 

Skogsstyrelsen har nyligen släppt en ny version av sin digitala karta där man kan se var risken är som störst för angrepp av granbarkborre. Östergötland är ett av de värst drabbade landskapen i Sverige.

– Som skogsägare kan man lätt känna sig maktlös, men kartorna hjälper skogsägaren att styra stegen i rätt riktning så att angreppen blir lättare att hitta när granbarkborrarna svärmar. Med förberedelser och tålamod går det att rädda värden i sin skog, säger Patrik Karlsson, projektledare på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!