Den stora torkan i länet gör att de östgötska djurbönderna har svårt att få fram foder till sina djur. Nu kommer ett besked som skulle kunna lätta på den värsta krisen. Kemikalieinspektionen har godkänt Lantbrukarnas riksförbunds dispensansökan om att få använda svenskt halm från gräsfrö- och klöverfröodlingar som grovfoder till djuren. Det uppskattas att beslutet nu tillgängliggör 15 000 ton grovfoder för bönderna.
Örjan Carlsson är lantbrukare på Lilla Lodhult gård i Ydre och har haft det svårt att utfodra sina djur i sommar.
– Det är illa, jag har inte ens fått ihop halva mängden som jag behöver. Jag får ihop en bal per hektar, i vanliga fall skulle det vara en nolla bakom, säger Carlsson.
Han säger att många av hans kollegor har importerat foder från utlandet men att priserna skjutit i höjden.
– Normalt kan man få en rundbal med ensilage för runt 300-400 kronor, nu ligger de på ungefär 2 000 kronor. Det är många som har panik.
Grovfodret som nu blivit tillåtet att producera har ett lågt näringsvärde men fungerar under en kortare stund som komplement till annat näringsrikare foder. Djuren som kommer kunna äta fodret är kor, lamm och hästar.
Det har tidigare inte varit tillåtet att utfodra med fröhalm om den behandlats med vissa växtskyddsmedel. Efter LRF:s ansökan till kemikalieinspektionen gjorde Livsmedelsverket en bedömning som konstaterade att halmen inte utgör någon risk för konsumenter.Grovfodret får tillåtelse att användas under hela 2018.