Östgötatrafiken får inte skriva under miljardavtal

De juridiska turerna kring Östgötatrafikens upphandling av express- och regionbusstrafik i länet fortsätter. Nu har Grimslövsbuss, som vann den ursprunliga upphandlingen, överklagat.

De rättsliga turerna kring Östgötatrafikens upphandling av express- och regionbusstrafik fortsätter.

De rättsliga turerna kring Östgötatrafikens upphandling av express- och regionbusstrafik fortsätter.

Foto: Mostphotos

Östergötland2020-08-28 10:05

I januari meddelade Östgötatrafiken att Grimslövsbuss AB skulle ta över ansvaret för express- och regionbusstrafiken i Östergötland. Östgötatrafikens upphandling var indelad i två geografiska områden och Grimslövsbuss vann båda. Avtalen omfattade cirka 90 fordon och var värda drygt 2,1 miljarder kronor.  

Men bussbolagen som kom tvåa i upphandlingarna, Transdev och Nobina, överklagade till förvaltningsrätten. Domstolen kom fram till att anbuden från Grimslövsbuss skulle diskvalificeras och att Östgötatrafiken skulle ta ställning till de övriga företagens anbud. Anledningen var att Grimslövsbuss inte ansågs ha lämnat in nödvändiga referenser. 

Efter en ny utvärdering beslutade Östgötatrafiken att skriva avtal med Transdev och Nobina. De nya avtalen var tänkta att träda i kraft den 12 december 2021 och gäller i 11 år.

Men sista ordet har ännu inte sagts. Grimslövsbuss har lämnat in en ansökan om överprövning till Förvaltningsrätten i Linköping där man kräver att företagets anbud ska antas. I andra hand yrkar företaget att hela upphandlingen görs om. 

Grimslövsbuss ansökan om överprövning kom in den 24 augusti – dagen innan avtalet mellan Östgötatrafiken och Transdev, respektive Nobina skulle skrivas under. 

Förvaltningsrätten har meddelat Östgötatrafiken om att en avtalsspärr innebär att kontrakten inte kan skrivas under så länge ärendet inte har avgjorts av domstolen.

Eva Jylltorp är kommunikationschef på Östgötatrafiken. Hon vill inte kommentera Grimslövsbuss beslut att begära överprövning eftersom frågan hanteras av Östgötatrafikens jurist.  

– Men det vi är oroliga för är att det här drar ut på tiden. Att starta upp ett nytt avtal tar tid. De bolag som ska sköta trafiken behöver tid på sig för att till exempel beställa nya fordon. 

Om förseningarna skulle leda till att express- och regionbusstrafiken inte kommer i gång som beräknat kan Östgötatrafiken tvingas göra direktupphandlingar av busstrafik så att inga resenärer ska drabbas. 

De juridiska turerna har redan lett till förseningar. Från början var det tänkt att de nya avtalen skulle ha börjat gälla från och med juni nästa år. 

– Sedan var tanken att avtalen skulle ha börjat gälla i december 2021. Men nu får vi se hur lång tid det tar innan saken är prövad, säger Eva Jylltorp.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!