Nya regler för kräftfiske överklagas

Från årsskiftet gäller nya regler för kräftfisket i Vättern. Allmänheten påverkas genom färre fiskedagar och fångsbegränsning.

Från och med årsskiftet gäller nya regler för kräftfisket i Vättern.

Från och med årsskiftet gäller nya regler för kräftfisket i Vättern.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX / TT

Östergötland2020-01-05 08:00

I augusti 2019 skrev vi om att Havs- och vattenmyndigheten, HaV, gått ut med ett remissförslag där de föreslog skärpta regler för kräftfisket i Sverige. Detta efter EU-gemensamma regler där man vill minska spridningen av kräftpest. 

Signalkräftan räknas som en invasiv art av EU och bär på kräftpest, en parasit som är dödlig för bland annat den inhemska flodkräftan. För att leva upp till de nya EU-reglerna och undvika att den rödlistade flodkräftan slås ut helt agerar nu HaV.

– Endast två procent av flodkräftbestånden finns kvar i Sverige. Det är därför viktigt att de åtgärder vi vidtar är verkningsfulla. De nya EU-reglerna ställer tydliga krav på att vi skärper regleringen för att fortsatt kunna fiska signalkräftan, säger Sofia Brockmark, utredare på HaV, i ett pressmeddelande.

Första januari infördes därför nya regler i Sverige gällande fiske av signalkräftor. Vättern är en av sjöarna som berörs och även om allmänheten fortsatt tillåts fiska signalkräftor, så innebär de nya reglerna flera begränsningar i fiskerätten.

Fiskeperioden för signalkräftor i Vättern minskar från fem till tre helger och en fångsbegränsning införs med max 60 kräftor per fiskare och dygn. Utöver det måste kräftorna som tas upp vara minst tio centimeter långa, för att minska illegal utsättning av små signalkräftor i svenska vattendrag.

De skärpta reglerna har mött visst motstånd. Från Vätterns fritidsfiske- och fiskvårdsförbund är man kritiska till hur HaV har agerat och tycker att myndigheten har feltolkat de EU-gemensamma reglerna.

– Det är helt galet. EU har klassat signalkräftan som en invasiv art och så ökar de skyddet istället för att bekämpa den, säger Anders Grahn som är engagerad i förbundet och fortsätter:

– De hänvisar minimigränsen till spridningsrisken, men det är försent. Det flyttades kräftor redan på 90-talet, så det motiver håller inte, säger han.

Innan jul skickade därför Vätterns fritidsfiske- och friskvårdsförbund in en överklagan till HaV.

– Vi är oroliga för Vätterns del. Det finns enormt mycket kräftor, men de växer inte. Så ett minimimått är helt idiotiskt. Ur ett biologiskt perspektiv borde vi fiska bort dem.

Vad hoppas ni få för resultat av överklagan?

– Att de börjar tänka och tar bort minimimåttet. En invasiv art är inte önskvärd och ska inte skyddas på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!