Ny lag utmaning för vårdcentraler

Från årsskiftet ska patienter få snabbare hjälp på vårdcentralerna. Då förstärks lagen om vårdgarantin. Men risken är att vårdcentraler kommer att bryta mot lagen och att vissa patientgrupper kommer att hamna allt längre bak i vårdkön, enligt primärvårdschefer.

Medicinska prioriteringar  måste gå före kravet att patienter ska få en medicinsk bedömning  inom tre dagar, enligt Mara Kosovic. chef på primärvårdscentrum.

Medicinska prioriteringar måste gå före kravet att patienter ska få en medicinsk bedömning inom tre dagar, enligt Mara Kosovic. chef på primärvårdscentrum.

Foto: Per Groth

Östergötland2019-01-04 06:00

Från 1 januari skärps den nationella, lagstadgade vårdgarantin för primärvården. Hittills har vårdgarantin reglerat att patienter ska få kontakt med vårdcentralen samma dag och träffa läkare inom sju dagar. Med den nya vårdgarantin ska patienter få en medicinsk bedömning inom tre dagar av någon legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

I Östergötland finns ett regionalt mål att 95 procent av patienterna ska få träffa läkare inom en vecka. Men endast hälften av regionens vårdcentraler klarar att hålla vårdgarantin. Lägst andel i centrala länsdelen har Linghems vårdcentral där 80 procent av patienterna fick ett läkarbesök inom en vecka enligt de sista rapporterade siffrorna från 2018.

– Vi har inga ordinarie läkare, säger Gun Lindgren, verksamhetschef. Och när läkarbemanningen ser ut som den gör kommer det inte att bli lätt att gå från sju till tre dagar.

Gun Lindgren har varit chef på Linghems vårdcentral sedan drygt ett år och när hon började där var det väldigt oroligt bland personalen och medarbetare saknades. Nu har teamarbetet stärkts och tillgängligheten ökat igen, bland annat genom att regionens gett dispens till att ta in hyrläkare. Men det är fortfarande en uppförsbacke innan man har nått de tidigare tillgänglighetsmålen.

– Det här blir en stor utmaning och vi måste få tid att pröva oss fram. Vi har vetat om det här i flera månader men att starta det här efter långhelger passar inte ihop med vår sjukvårdsorganisation när personal har semester, säger Gun Lindgren.

Enligt den nya lagen behöver den medicinska bedömningen inte göras av läkare utan kan även göras av exempelvis en sjuksköterska, kurator eller annan legitimerad personal. Men det är egentligen inget nytt arbetssätt, enligt Mara Kosovic som chef på primärvårdscentrum:

– På grund av den resursbrist vi har haft så har vi redan delegerat uppgifter till andra yrkeskategorier. Våra sköterskor i telefon har givetvis inte bokat tid till läkare om det är något en distriktssköterska kan klara av. Sedan är det alltid svårt att säga att alla vårdcentraler har jobbat på samma sätt.

Vad tycker du om att det införs en ny vårdgaranti?

– Det är bekymmersamt och svårt, man kanske tror att det här löser tillgänglighetsproblemen, men vi har inte mer resurser än vi har. Vi jobbar med att optimera och effektivisera så mycket som möjligt och göra bedömningar så att det blir vård i rätt tid på rätt vårdnivå.

Ser du några risker utifrån patientperspektiv?

– Inte utifrån en medicinsk prioritering. Men prioriterar man bara utifrån tredagars vårdgaranti där medicinska behov blir underordnat så finns en klar risk att man skjuter fram kontroller av patienter med kroniska sjukdomar. Då kan deras tillstånd försämras som kan i sin tur leda till akuta besök.

Finns det vårdcentraler som inte kommer kunna uppfylla den nya vårdgarantin?

– Ja, absolut. Som chef så måste jag stötta mina medarbetare i att de utifrån den kompetens de har prioriterar efter medicinska behov och inte bara utifrån ett tredagarskrav. Man måste också vara medveten från politiskt håll att vi inte har de resurser som vi behöver för att klara det här.

Regeringen har utlovat 1,5 miljarder kronor till att primärvården ska skärpa sin tillgänglighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!