Nu ska polisen bli vassare på att lösa cyberbrott

Polisen i region Öst ska bli vassare på att lösa it-relaterad brottslighet. Nu letar Daniel Axelsson, sektionschef för regionalt cybercrime center, efter kompetent personal. Till hösten ska sektionen bestå av närmare 50 experter.

Kommissarie Daniel Axelsson anser att polisen måste vässa förmågan att lösa brott som begås på nätet.

Kommissarie Daniel Axelsson anser att polisen måste vässa förmågan att lösa brott som begås på nätet.

Foto: Fredrik Quist

Östergötland2021-09-04 17:00

– Vi behöver bli vassare på att lösa brott som begås på nätet, säger kommissarie Daniel Axelsson, som bland annat har ett förflutet som chef för gruppen för grova brott i Linköping. 

Sedan den 1 juni är han ny sektionschef för det som inom polisregion Öst kallas för RC3 – en förkortning som står för regionalt cybercrime center. 

– Vi är bland de sista polisregionerna i landet som skapar en sådan här sektion. Vi kan dra lärdomar av vad de andra regionerna har gjort. 

RC3 ska bland annat bestå av it-forensiker som är experter på att säkra digital information från till exempel datorer och mobiltelefoner. I sektionen ingår även så kallade ISÖB-utredare, specialiserade på att utreda sexuella övergrepp mot barn på nätet, samt internetinhämtare som söker efter digital information på både öppna och slutna delar av nätet. Sektionen ska även ha två utredare av komplexa cyberbrott, som exempelvis omfattande hackerattacker mot företag och myndigheter. 

– Vi håller på att rekrytera personal till flera tjänster. Vi söker inte bara poliser utan även personer som har en annan utbildning som är relevant. Framför allt behöver vi hitta personer som har fallenhet, säger Daniel Axelsson. 

I höst är tanken att RC3 ska bestå av närmare 50 personer som är verksamma i Linköping, Norrköping, Jönköping, Nyköping och Eskilstuna. 

– Vi behöver höja vår lägstanivå när det gäller it-brott. Det är en utmaning att hitta rätt personal, men jag vet att det finns ett intresse. Vi måste hänga med i utvecklingen. I nästan vartenda brott i dag finns det it-relaterade inslag. 

Efter sommarens skjutningar i Linköping har frågan om hur man ska lösa brott som begås inom gängmiljön åter aktualiserats. Ett välkänt problem för polisen är att så få personer som gjort iakttagelser vågar ställa upp och vittna. När polisen på senare tid lyckats nå ett genombrott har det ofta varit genom säkrad digital bevisning i form av dekrypterade chattar, som till exempel encrochat. 

– Det är ett problem att människor inte vill prata med oss när det sker vissa grova brott. Då krävs det att vi kan hitta stödbevisning, som till exempel olika digitala spår. 

Ser du någon risk för att grovt kriminella slutar att använda krypterade appar efter den senaste tidens genombrott?

– Jag har själv tidigare jobbat som spanare och kommer ihåg när kriminella från vårt område åkte till Södertälje för att kanske träffa någon kontakt i fem minuter. Många kriminella ligger nu i framkant när det gäller att använda it-teknik. Men samtidigt är många grovt kriminella lata av naturen och de kommer sannolikt att fortsätta att kommunicera digitalt på något sätt, säger Daniel Axelsson och fortsätter: 

– Vi inom polisen måste hänga med inom den tekniska utvecklingen. Tidigare har vi inte varit riktigt på tårna. 

Även om närmare 50 experter på it-brottslighet låter som en ansenlig skara kommer RC3 i polisregion Öst knappast att hinna med att utreda all it-relaterad brottslighet. Tanken är istället att experterna som ingår i sektionen ska sprida kunskapen vidare till andra inom polismyndigheten. 

– Vi behöver också bli bättre på att prioritera vilka ärenden som vi ska jobba med. Det krävs en fungerande dialog mellan förundersökningsledare och it-forensiker, säger den nyblivne chefen för RC3.    

Vanliga it-brott

It-relaterad brottslighet innebär att it-teknik används för att genomföra olika brott, medan brotten i sig kan vara av vilken brottstyp som helst. 

Bedrägerier är ett vanligt förekommande brott på internet, liksom handel med illegala tjänster, såsom koppleri och droger. Barnpornografibrott sker nästan uteslutande på internet 

Näthat sker också uteslutande via it-teknik och blir brottsligt först när innehållet faller under brottsbalken, som exempelvis olaga hot. 

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!