Nu ska polisen angripa sexhandeln

Via nätet köper östgötska män sex av prostituerade som lever under närmast slavliknande förhållanden. Efter en polisinsats har nu en man häktats som misstänkt för koppleri.

Simon Häggström på Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp har utbildat poliser i Norrköping och Linköping om hur de bäst angriper sexhandeln i regionen.

Simon Häggström på Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp har utbildat poliser i Norrköping och Linköping om hur de bäst angriper sexhandeln i regionen.

Foto: Fredrik Nygren

Östergötland2018-04-26 19:17

1 500 kronor för en halvtimme. Så mycket kostar det att ha sex med av de utannonserade kvinnorna på hemsidan som insatsledaren Mikaela Kym visar i sin mobiltelefon. I en lista specificeras vad de går med på.

– Just nu ligger det ute 14 annonser i Linköping. Och det är på en sajt. Det här är extremt utbrett och det tror jag inte att folk förstår, säger Mikaela Kym.

Telefonnummer står helt öppet. Likaså hur man går till väga för att "beställa hem" kvinnorna.

– Varje dag sitter det kvinnor på hotellrum i Norrköping och Linköping som tvingas sälja sex under närmast våldtäktsliknande förhållanden, säger Mattias Magnestrand på polisen i Norrköping.

Fyra män i Norrköping och tre i Linköping lagfördes för köp av sexuell tjänst under insatsen i vecka 15. Flera av kvinnorna som utnyttjades kom från andra länder i Europa – precis som mannen som greps i Norrköping, misstänkt för att ha styrt två av köpen.

– Ofta vet de här kvinnorna inte ens vilken stad de befinner sig i. De flyttas runt i landet i en katt- och råttalek, säger Mattias Magnestrand.

Ofta befinner sig de som håller i trådarna inte ens i landet, enligt Simon Häggström på Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp.

– Vi kan ha människohandlare som sitter och styr verksamheten från Spanien, Italien eller ännu längre bort.

Han har varit med och utbildat ett tiotal östgötska poliser för att ge dem verktyg att komma åt brottsligheten. När sexköpen avslöjades fanns han med som support.

– Det har funnits en dålig kunskap på det här brottsområdet inom polisorganisationen, konstaterar Simon Häggström.

Socialtjänsten och föreningen Novahuset har också medverkat, bland annat för att informera om hur de utsatta kvinnorna kan bemötas. Simon Häggström, som tränar poliser i hela landet, poängterar att även de misstänkta bör behandlas med respekt.

– Det är viktigt att ha ett bra bemötande även mot köparna. Vi har haft män som har försökt ta sina liv efter en insats. Och vid något enstaka tillfälle faktiskt lyckats.

Både Simon Häggström och Mikaela Kym poängterar att polisen inte kan göra allt. Alla delar av samhället har sin roll att spela i att lösa problemen.

– Vi hade kunnat jobba dygnet runt, men vi måste göra prioriteringar, säger Mikaela Kym.

Kommer fler sådana här insatser att genomföras i Östergötland framöver?

– Det hoppas jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!