Hälso- och sjukvården i Östergötland kostar drygt elva miljarder kronor (ungefär 26 000 kronor /invånare). Det mesta av dessa miljarder är fördelade på redan befintlig verksamhet som rullar på från år till år på vårdcentraler och sjukhus. För 2018 har den politiska majoriteten beslutat att hälso- och sjukvården ska få 90 nya miljoner (ungefär 210 kronor per invånare) att fördela på sådant som ska prioriteras extra. Hur dessa pengar ska fördelas klubbades på hälso- och sjukvårdsnämnden i veckan.
Nya, effektiva och dyra läkemedel slukar en stor del av nya medel. Det gäller inte minst läkemedel till cancersjuka, hjärt- och kärlsjuka. Miljoner fördelas också till förebyggande hälsovård, som exempelvis förebyggande av psykisk ohälsa. (Se fakta)
Hälso- och sjukvårdspolitikernas utmaning är att prioritera begränsade medel till en verksamhet som utvecklas snabbt på olika plan. Nya läkemedel är ett område, nya behandlingsmetoder ett annat. Ett tredje är en ökande tillströmning av patienter i mogen ålder, det är de som konsumerar mest vård. Sjukhusvård, så kallad slutenvård, är en dyr och ofta inte särskilt bra vård för äldre patienter med flera olika åkommor. Av båda skälen är politikernas strategi att stärka den nära vården som också innefattar vård i hemmet. Så få patienter som möjligt ska uppta en sjukhussäng så kort tid som möjligt.
För att det ska bli bra för patienten måste samverkan mellan region och kommuner, som har ansvar för en stor del av hemsjukvården, fungera. Regionen avsätter för nästa år tio miljoner kronor för att bland annat stärka den geriatriska kompetensen i de mobila teamen som kan ge äldre vård i hemmet.
– Vi behöver också förbättra samverkan vid utskrivning från slutenvården. Ingen ska falla mellan stolarna när det behövs vårdinsatser även efter slutenvården, säger Torbjörn Holmqvist (S), regionråd.
Fotnot: Region Östergötland styrs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet i koalition.