Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus och är en av de vanligaste typerna av magsjuka i Sverige. Den som har smittats blir snabbt illamående, kräks, får diarréer och ont i magen och man kan också få feber, huvudvärk och muskelvärk.
– Vi har hittills sett fyra fall av vinterkräksjuka inom Region Östergötland och det är jämfört med samma tidpunkt förra året en låg siffra, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.
– Riskerna ökar förstås under helgerna när vi umgås många tillsammans och vi håller noga koll på det här och hoppas att vi ska ta oss igenom jul och nyår innan det kommer en ökning av antalet fall.
Antalet fall brukar nå sin kulmen i januari och en del som insjuknat kan behöva få vård. Det gäller ofta små barn och äldre som har svårt att få i sig tillräckligt med vätska. Det är dock viktigt att tänka på att man inte sätter sig i ett väntrum med andra patienter om man har fått vinterkräksjuka.
– Ibland startar säsongen för vinterkräksjuka tidigt men det vanliga är att den kulminerar i januari och att influensan kulminerar i februari, säger Britt Åkerlind.
Den som har haft vinterkräksjukan kan få ett visst kortvarigt skydd mot sjukdomen men en del personer kan bli sjuka flera gånger.
Symptomen kan pågå i flera dygn och det är viktigt att vara helt frisk innan man går tillbaka till jobbet eller skolan.
Om du vill veta mer om vinterkräksjukan och hur du kan få hjälp finns det information på www.1177.se och vårdcentralen och sjukvårdsrådgivningen kan svara på frågor om när det är dags att söka hjälp.