Nu lockas poliserna tillbaka

Polismyndigheten driver kampanj och försöker locka tillbaka erfarna poliser som sagt upp sig för civila jobb. Michal Moscicki är en av de som valt att återvända till östgötapolisen, till högre befattning och med nya erfarenheter.

Redo igen. Michal Mosckicki är på väg in som befäl vid  östgötapolisens regionledningscentral.

Redo igen. Michal Mosckicki är på väg in som befäl vid östgötapolisens regionledningscentral.

Foto: Johnny Gustavsson

ÖSTERGÖTLAND2018-01-06 16:00

Det har gått tre år sedan den svenska polisen omorganiserades i grunden och 21 självständiga polislän gick samman till den nationella Polismyndigheten.

I samband med den gigantiska omgörningen, som fick hård kritik, valde många poliser valde att lämna. Uppsägningarna har fortsatt efter införandet. I Östergötland slutade ett trettiotal poliser. Nya poliser har anställts men erfarenheten hos dem som slutat har varit en förlust. Under hösten har Polisen drivit en återrekryteringskampanj för att försöka locka tillbaka poliser.

I Östergötland har 13 poliser ansökt, i hela landet 151. En av dem är Michal Moscicki, tidigare anställd i yttre tjänst inom polisens ingripandeverksamhet. Han lämnade polisen för ett jobb på kommunens bostadsbolag Stångåstaden och blev ansvarig för trygghets- och bosociala frågor där.

Michal var inte en av de argaste poliserna när han valde att lämna myndigheten.

– Jag kände mig mogen att testa något annat. Jobbet på Stångåstaden var intressant och utvecklande. Men jag vill jobba som polis. Det finns ett annat slags handlingsutrymme inom myndigheten, säger han.

Michal Moscicki försökte få tjänstledigt för att pröva det civila jobbet på Stångåstaden. Han fick nej. Poliser har rätt till tjänstledighet för ett annat statligt jobb men för andra anställningar görs en prövning.

– Jag har full förståelse för att Polisen inte kan ge tjänstledigt till alla som vill prova nytt. Men det skulle ändå vara bra om fler fick ja. Man återvänder som en mer komplett polis, säger Michal.

Är det en bättre Polismyndighet du kommer tillbaka till, tror du?

– Det får jag sätta mig in i mer. Men jag har alltid varit för en enad myndighet, jag tror helt på den idén.

Tillbaka på myndigheten har Michal sin polisiära erfarenhet att luta sig mot men konstaterar att han ändå är ny på jobbet. Hans nya tjänst är som befäl på polisens regionledningscentral. Uppdraget är att, tillsammans med en grupp operatörer, minutoperativt leda pågående polisinsatser genom att ge stöd och ledning till patrullerna ute. Michal kommer att styra de insatser han tidigare utförde på plats.

Hans tjänst är en så kallad specialistfunktion, där östgötapolisen prioriterat att försöka återrekrytera. Detsamma gäller till ingripandeverksamheten.

Charlotte Lundgren, chef för HR-avdelningen för polisens Region Öst, hade gärna sett att fler än 13 poliser sökt sig tillbaka till östgötapolisen i återrekryteringskampanjen. Hon konstaterar att myndigheten har ett ständigt behov av poliser. Regeringen har avsatt pengar för att fler poliser ska utbildas, fler polishögskolor ska öppnas. Under våren 2018 kommer 75 nyexaminerade poliser att anställas i Region Öst.

Många arbetsgivare drar i poliser idag; de efterfrågas av andra myndigheter, försäkringsbolag, säkerhetsföretag.

När någon hos er säger upp sig, tar ni reda på varför då?

– Ja. Personens närmsta chef har avslutssamtal och vi skickar en enkät till för att se vad avslutet kan bero på, säger Charlotte Lundgren.

Skulle ni inte kunna vara mer generösa med tjänstledighet? Om personalen väljer att komma tillbaka har de ju med sig ny erfarenhet?

– Jo, men det finns en fram- och en baksida av frågan. Ju fler tjänstledigheter vi har, desto fler vikariat blir det. Vi försöker skapa en mer stabil verksamhet och det är svårare att få sökande till tidsbegränsade anställningar och vikariat, säger Charlotte Lundgren.

Polishögskolan

Regeringen vill se fler poliser men Polishögskolan har haft svårt att locka sökande och fylla platserna. Våren 2017 sökte 8 380 personer till Polishögskolan. Till höstens utbildning sökte 5 926 personer.

Sökbilden för den utbildning som startar våren 2018 blev något ljusare: Den här gången sökte 9 353 personer. Men testerna är omfattande och sållningen hård. Förra våren studerade, enligt Polistidningen, 640 personer efter utslagning och avhopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om