Nu kan du träffa en digital läkare

Nu startar Region Östergötland sin digitala vårdcentral. Till en början kommer 24 läkare att vara beredda på att ta emot digitala besök.

Utvecklingschef. Maria Randjelovic. på primärvårdscentralen, Region Östergötland.

Utvecklingschef. Maria Randjelovic. på primärvårdscentralen, Region Östergötland.

Foto: Pelle Johansson

Östergötland2018-01-23 16:52

– Vi har sett att patienter efterfrågar den här tjänsten. Det märker vi på att man går till de privata alternativ som redan finns på marknaden, säger Maria Randjelovic, projektledare på Region Östergötland.

Digitala besök och videomöten tros bli en naturlig del i hälso- och sjukvårdens verksamhet och användas allt mer i framtiden. Många patienter vill kunna göra fler vårdärenden digitalt.

– Det är viktigt att Region Östergötland erbjuder invånarna en modern och tillgänglig hälso- och sjukvård som möter deras behov, säger regionrådet Margareta Fransson (MP).

Regionstyrelsen tilldelade det ettåriga projektet 2,1 miljoner kronor. Via den nya appen kan invånarna få hjälp med rådgivning, bedömning och akut receptförnyelse.

Alla åkommor går dock inte att komma med.

– Det som passar bäst är hudutslag, ögonsjukdomar, förkylningar eller liknande. Det som inte funkar är exempelvis att fastställa en öroninflammation hos ett barn. Då måste läkaren undersöka örat, säger Maria Randjelovic.

De flesta ”vanliga" läkarbesök kan inte ersättas av digitala:

– Nej, det här är fortfarande en liten del av vår totala verksamhet. Men det finns många utvecklingsmöjligheter och vi jobbar för att kunna erbjuda digitala besök även i den ordinarie vården, säger Maria Randjelovic

Projektet innebär att 24 läkare kommer att erbjuda mottagningstider i Region Östergötlands app. Läkarna kommer från sex olika vårdcentraler kopplade till Regionen. Det finns flera digitala vårdappar på marknaden i dag. Det har även medfört diskussioner om den här formen kan ge ett kvalitativt besök hos sjukvården.

– Vi vill vara med i den här utvecklingen, och använda ny teknik för att kunna ge en bra sjukvård. Våra läkare kommer att ha samma arbetssätt och rutiner som inom primärvården i Region Östergötland. De kommer också att ha tillgång till journalsystemet, säger Maria Randjelovic.

Maria Randjelovic ser vinster med den digitala tekniken, inte minst för patienter som inte kan eller vill ta sig till vårdcentralen. Samtidigt är hon kritisk till hur den privata marknaden har utvecklat sig. Även de privata digitala vårdcentralerna debiterar landstingen för sina patientbesök.

– Det behövs en nationell samordning kring prissättningen och hur resurserna används. Just nu är kontrollen lite för dålig och det är svårt att vara säker på vilken vårdkvalitet man får. Kanske får man betala för information som redan är gratis på 1177.

Känner ni konkurrens från de andra?

– Ja, eller framför allt märker vi att patienterna efterfrågar den här tjänsten.

Inom Region Östergötlands digitala vårdcentral är det till en början bara läkare som tar emot patienter.

– Vi har valt att göra så i det här projektet. Sedan ska vi utvärdera och se vilka symtom patienterna söker för, hur vi kan hjälpa dem och vem som ska ta emot besöken. Det handlar om att utnyttja resurserna på rätt sätt, säger Maria Randjelovic.

Den digitala vårdcentralen

Så här funkar det: Man bokar själv en passande tid i appen i mobilen eller surfplatan, och identifierar sig via så kallat BankID. Det kan ske efter kontakt med telefontjänsten 1177 eller vårdcentralen i telefon. Man kan även boka utan att ha haft kontakt med vården. Sedan görs bedömningen direkt vid det digitala mötet där läkaren och den som söker vård ser varandra på skärmen medan de samtalar.

Föräldrar kan också söka vård för sjukt barn.

Öppettiderna är 08.00-22.00 måndag till torsdag och 08.00-17.00 på fredagar.

Besöket kostar 200 kronor och betalas via faktura. Det är avgiftsfritt för barn och ungdomar upp till 20 år. Högkostnadskort och frikort gäller.

Kontakten dokumenteras i regionens journalsystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!