I augusti kommer föreningen att öppna sitt museum för besökare. I februari var de tvungna att stänga på grund av pandemin, och sedan dess har de längtat efter att få ta emot besökare igen. Snart är den dagen här.
– Det känns fantastiskt bra, det är det här vi hela tiden har sysslat med, säger Nils Engvall, vice ordförande i F 13 kamratförening.
Vi ses en varm julidag på området som under femtio år var en flygflottilj. Sveriges finaste flygflottilj, enligt Nils Engvall.
– Vi brukar sticka ut hakan lite och säga det. Men det är nog många som skulle hålla med. F 13 var en föregångsflottilj och var alltid först med de nya jaktplanen.
För fyra år sedan öppnade F 13 kamratförening ett museum här, till minne av flottiljen som lades ner 1994. Men när coronapandemin bröt ut var de tvungna att stänga eftersom många av föreningens medlemmar som sköter museet är över 70 år.
– Men nu har vi ju fått vaccin, även vi yngre!
Och i augusti öppnar de. De börjar med varannan lördag men hoppas att snart kunna gå upp till varje lördag.
En del av utställningen huserar i en gammal hangar där några av de första planen som användes på F 13 förvarades. Nu finns där bland annat en gammal JA 37 Viggen. Museet har även en flygsimulator där man kan välja mellan olika flyg att flyga. Den är inredd med riktiga flygplanssäten. Simulatorn har varit uppskattad:
– Vi har haft grupper som kommit hit för att det är kul, men också några flygrädda som faktiskt blivit botade. Om man är rädd för tekniken kan det hjälpa att man får se hur det funkar, säger Nils Engvall.
Inför öppningen har museet även en nyhet: en J 35 Draken flygsimulator. Simulatorn är byggd av två ingenjörer som har satt ihop den av delar från olika gamla Draken-plan. När man flyger får man sätta sig i ett riktigt säte och använda riktiga spakar. Nils Engvall visar hur man styr och startar planet och kör upp i himlen. Han berättar att en J 35 Draken kunde flyga i dubbla ljudets hastighet.
Under pandemin är det några små sällskap som har förbokat och fått komma och testa den nya simulatorn. Nils Engvall hoppas att den ska kunna dra hit folk nu när de öppnar upp igen.
– Det vi vill att folk ska minnas är de många människorna som jobbade här. När man tänker flygflottilj är det lätt att bara tänka på piloten, men det är 10 000 människor som har jobbat här genom åren. Dem ska vi minnas.