Det är dags att ställa om från att jobba hemma till att återigen ta sig till den arbetsplats som tillhörde vardagslivet innan covid-19 slog till.
Men kommer det att bli precis som det var innan pandemin? Tveksamt.
Det arbetsgivare och anställda har lärt sig under den bitvis mödosamma vandringen är att vissa uppgifter kan skötas lika bra från hemmet, och i vissa fall till och med bättre.
Hur ställer sig företagen till detta?
Vi kollade runt med två stora aktörer i länet för att söka svaret och hur man planerat för återgången till det som tidigare betraktades som ett normalläge på arbetsmarknaden.
Margareta Langueville, ansvarig för HR-frågor på Toyota Material Handling i Mjölby, uppger att omkring 60 procent av hela personalstyrkan på cirka 2 500 anställda har arbetsuppgifter som fordrat att de utfört dem på plats.
Det gäller såväl kollektivanställda och de tjänstemän som är kopplade till produktionen.
Övriga har helt eller delvis kunnat sköta sina arbetsuppgifter hemifrån.
När det gäller återgången kommer Toyota att genomföra den stegvis, under en månads tid, från 29 september till 31 oktober.
– Vi vill inte att alla kommer tillbaka på en och samma gång, förklarar Magnus Aniander, ansvarig för strategisk HR vid företaget, och berättar att Toyota även fortsättningsvis kommer erbjuda antigentester för personalen vid behov, ett arbete som görs i samarbete med Företagshälsan.
För att ytterligare lägga grunden för ett så smittsäkert återtåg som möjligt har exempelvis luncherna i personalmatsalen schemalagts för att inte onödig trängsel ska uppstå.
En annan åtgärd är att de anställda inte ska tränga ihop sig i företagets mötesrum.
– Vi har en månad på oss att hitta rätt. Även efter sista oktober kommer det att finnas inslag av distansarbete, säger Aniander.
Margaretha Langueville ser fram mot dagen då pandemin inte styr vardagen.
Maria André, ordförande för Unionen på Toyota, förklarar att man från fackligt håll är nöjd med hur företaget har planerat inför återgången.
– Den enda synpunkten som framförts har varit att övergångstiden på en månad skulle ha kunnat vara lite längre, säger hon.
Lena Eliasson, HR-direktör på försvarskoncernen Saab, säger att många av de anställda som jobbat hemifrån kommer att återgå till sina vanliga arbetsplatser den 29 september.
– Vi ser fram emot att kunna träffas på våra arbetsplatser fullt ut. Vi har saknat det under den här tiden. Men självklart kommer vi att tillåta visst hemarbete när det så passar. Vi har väldigt olika typer av jobb hos oss, från produktion till tjänstemannaarbete.
På Saab har inte alla anställda kunnat arbeta hemifrån på grund av säkerhetsskäl.
– Det har inte fungerat inom produktionen. Sedan är det ett antal av våra medarbetare och utvecklingsingenjörer som har den typen av säkerhetsklassade arbetsuppgifter som gör att de inte kan arbeta hemma. Men sedan finns det andra typer av arbetsuppgifter där det har fungerat bättre, säger Lena Eliasson.
Saabs HR-direktör menar vidare att det har funnits både fördelar och nackdelar med hemarbetet.
– Några medarbetare tycker att det varit bra att jobba lite mer ostört. Det kan ha varit lättare att få ihop livspusslet i vissa avseenden. Samtidigt tror jag att man har saknat sina kollegor och närheten till chefen. Det finns både plus och minus.