Nu betalas 691 miljoner kronor ut till östgötar

Den här veckan får över 100 000 östgötar sin skatteåterbäring. I snitt handlar det om 6 776 kronor per person.

691 miljoner kronor betalas nu ut i skatteåterbäring till östgötar som deklarerade i mars.

691 miljoner kronor betalas nu ut i skatteåterbäring till östgötar som deklarerade i mars.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Östergötland2021-04-08 17:45

För att få skattepengarna nu gäller det att ha deklarerat digitalt senast den 30 mars, utan ändringar och tillägg. Man ska också ha lämnat kontouppgifter till Skatteverket.

Och så måste man förstås ha betalat in för mycket skatt under det gångna året. Det har en klar majoritet gjort. Cirka 5 miljoner svenskar brukar få återbäring, medan färre än 2 miljoner får kvarskatt.

– Det säger lite om vilka irrationella ekonomiska varelser vi människor är. Man blir glad över att få tillbaka sina egna pengar, utan ränta. Man får hellre 6 000 kronor en gång om året än 500 kronor mer i månaden. Färre än 100 000 personer begär jämkning, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

2 455 000 svenskar får i veckan sammanlagt cirka 18,3 miljarder kronor. 691 miljoner kronor hamnar i Östergötland. Mest får deklaranterna i Söderköping – 7 539 kronor var – medan Mjölbyborna får nöja sig med 6 199 kronor.

Den som i stället får kvarskatt kan vänta till 12 november med att betala.

– Men sedan vi införde möjligheten att swisha är det många som betalar direkt. 127 000 personer har redan gjort det i år, berättar Schauman.  

Andelen som deklarerar digitalt växer för varje år. I fjol använde 1,1 miljoner pappersblanketten. Drygt 500 000 av dem hade bara godkänt deklarationen, utan ändringar, och det rörde sig främst om äldre personer.

– De hade lika gärna kunnat godkänna deklarationen med en vanlig knapptelefon. I år har vi varit extra tydliga med att berätta hur man gör det. De som ändå vill eller behöver lämna pappersdeklaration kan lägga den på en vanlig postlåda ända fram till sista deklarationsdagen 3 maj. Allt för att undvika trängsel vid skattekontoren i coronatider, säger Schauman.

I årets deklarationer märks flera effekter av pandemin. Många jobbar hemifrån och Skatteverket ser en kraftig nedgång i antalet avdrag för jobbresor. 

Att av pandemiskäl vilja undvika kollektivtrafiken räcker inte för att få göra avdrag för bilresor – regeln att man måste spara minst två timmar om dagen gäller. Inte heller får man dra av för kontorsutrustning man köpt till hemmet.

– Däremot gjorde regeringen ett tillfälligt undantag för gratisluncherna som folk skänkte till vårdpersonalen. Gåvor upp till ett värde på 1 000 kronor kan man nu ta emot utan att ta upp det som löneförmån. Arbetsgivare får också erbjuda gratis parkering, berättar Johan Schauman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!