Nu är vinterkräksjukan här

Sjukvården har fått in de första rapporterna om att vinterkräksjukan har kommit till Östergötland. Smittskyddsläkaren Britt Åkerlind tipsar om hur du kan slippa bli smittad.

Vinterkräksjukan. Nu bekräftar smittskyddsläkaren Britt Åkerlind att sjukdomen har börjat spridas i Östergötland.

Vinterkräksjukan. Nu bekräftar smittskyddsläkaren Britt Åkerlind att sjukdomen har börjat spridas i Östergötland.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / TT

Östergötland2016-11-02 17:00

Den som någon gång drabbats av vinterkräksjuka glömmer det inte. Symtomen är lika välkända som obehagliga: Illamående, diarré, kräkningar, buksmärta, feber och huvudvärk. Tyvärr har sjukdomen, som orsakas av det smittosamma caliciviruset, en förmåga att återkomma varje senhöst med irriterande punktlighet.

Från flera håll i landet rapporteras att sjukdomen har börjat sprida sig och nu bekräftar smittskyddsläkaren Britt Åkerlind att även Östergötland är drabbat.

– Vi har sett några fall i Östergötland. Men vi har ännu inte behövt gå ut och varna.

Alla åldrar

De flesta som drabbas av kräksjukan behöver inte kontakta sjukvården och därför är det svårt att säga exakt hur många som är drabbade.

– Sjukdomen drabbar människor i olika åldrar. Inom sjukvården ser vi mest dem som blir så sjuka att de kommer till sjukvården och lämnar prov. Ungdomar ser vi inte så ofta. De blir jättesjuka, sedan är de hemma ett tag och sedan är de friska, säger Britt Åkerlind och fortsätter:

– Den här sjukan drabbar hela samhället. Ingen kategori är förskonad.

Hjälper inte

Vad ska man göra om man vill slippa drabbas av vinterkräksjukan?

– Undvik att gå hem till människor som är sjuka. Men framför allt är det viktigt med handhygienen och då är det tvål och vatten som gäller. Handsprit hjälper inte fullt ut mot det här.

Hur ofta bör man tvätta händerna?

– Ja, det är svårt att tvätta händerna när man rör sig ute. Vi brukar säga att man ska tvätta händerna när man kommer hem och i samband med toalettbesök och matlagning. Man ska inte heller glömma bort att hjälpa de små att tvätta händerna.

Till jul?

När kommer smittspridningen att kulminera?

– Det är svårt att säga, men vi hoppas ju alltid att det inte kulminerar i samband med jul- och nyårshelgen. Men det kan kulminera då eftersom folk då ofta vill träffa sina nära och kära och man reser mycket.

Bör man uppsöka sjukvården om man drabbas?

– Nej, ring 1177 först! Det är det allra bästa och man är smittsam. Frågan är om man har tappat så mycket vätska att man ska in på sjukhus eller är det så att man kan ha egenvård i hemmet. Då kan man behöva goda råd från vårdguiden. Är man ensamboende är det bra om någon tittar till en. Problemet är att man tappar så mycket vätska och på grund av det kan man bli sjuk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om