Nu ändras reglerna för cyklar på tågen

Nu får du ta med dig cykeln på pendeltåget även i rusningstrafik. Men du garanteras inte plats.

Nu finns chansen att ta med cykel på alla av Östgötapendelns avgångar.

Nu finns chansen att ta med cykel på alla av Östgötapendelns avgångar.

Foto: Eva Jensen

Östergötland2019-10-28 16:30

Sedan tidigare har det varit okej för resenärerna att ta med sig sina cyklar på Östgötapendeln på tider utanför rusningstrafiken. Men måndagen den 28 oktober innebär startskottet för att ta med cykeln på pendeln alla tider om dygnet.

– Vi väljer att testa det här nu. Om det ur säkerhetsskäl eller andra orsaker inte fungerar avbryter vi det hela, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

På varje Östgötapendeltåg finns det plats för 300 passagerare. I en av vagnarna finns det sex platser för cyklar, om det inte är någon barnvagn eller rullstol ombord.

– Som alltid är det kundvärden ombord på tåget som bestämmer. Det finns ingen garanti för att du får plats. Om du exempelvis står i Vikingstad på väg mot Linköping och det redan är fullt får du antingen ställa cykeln i cykelstället eller ta nästa tåg, förklarar Mattias Näsström.

Enligt Östgötatrafiken innebär de här möjligheterna även ett ansvarstagande för resenärerna.

– Vana pendlare har oftast koll på vilka sträckor som inte är fullbelagda. Det krävs en viss flexibilitet bland resenärerna för att det här ska fungera, säger Mattias Näsström.

Enligt Näsström har regionfullmäktige tidigare avslagit en motion för cykel på samtliga pendeltåg, men Östgötatrafiken väljer nu ändå att testa.

– Det är rätt så unikt att vi inte reglerar den här frågan. Vi vill kunna erbjuda möjligheten att ta med cykel på varje tåg, säger Mattias Näsström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!